19 nov. 2019 | 16:17

Mașinile autonome care-i identifică pe șoferii egoiști

ACTUALITATE
Mașinile autonome care-i identifică pe șoferii egoiști

Mașinile autonome beneficiază de sisteme foarte inteligente, însă le lipsește un element pe care cercetătorii îl cred immportant, conștientizarea socială.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat un sistem care poate prezice personalitatea șoferilor din spatele volanului mașinii.

Aceștia spun că sistemele automate au evolut substanțial, însă au o problemă: încă percep șoferii din jurul lor drept obstacole alcătuite din 1 și 0 și nu ca pe oameni cu intenții, motivații și personalități.

În acest sens, o echipă de cercetători din cadrul  Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) din cadrul MIT a explorat dacă mașinile autonome pot fi programate pentru a clasifica personalitățile sociale ale altor șoferi. Astfel, acestea ar putea prezice mai bine cum vor acționa celelalte mașini. Prin urmare, vor putea rula mai în siguranță în trafic.

Oamenii de știință au integrat instrumente din psihologia socială pentru a clasifica comportamentul conducătorilor auto. Astfel, determină cât de egoist sau cât de altruist este un anumit șofer.

Prezicerea modului în care cei de la volan s-ar putea comporta, darși ajustarea algoritmului în funcție de cât de egoist sau altruit ar putea fi șoferul, ar putea reduce în mod dramatic accidentele dintre vehiculele dotate cu AI și cele conduse de oameni.

Mașinile autonome ar deveni, în acest fel, mai sigure

Clasificarea personalității unui șofer spune sistemului cât este de probabil ca acesta să conducă agresiv (de exemplu, să tracă pe roșu la semafor) sau să fie mai pasiv pe drum (cum ar fi, să încetinească pentru a lăsa un alt vehicul să treacă).

„Tendințele oamenilor de a fi colaborativi sau competitivi sunt adesea corelatecu modul în care se comportă ca șoferi. În această lucrare, am căutat să înțelegem dacă acest lucru este ceva ce am putea cuantifica”, a spus Wilko Schwarting, autorul principal al studiului.

„Crearea unui comportament mai uman în mașinile autonome (AV) este fundamentală pentru siguranța pasagerilor și a vehiculelor din jur, deoarece comportarea într-o manieră previzibilă permite oamenilor să înțeleagă și să răspundă în mod corespunzător la acțiunile unei AV”, mai spune Schwarting.