Cum verifici dacă mașina second-hand pe care o cumperi a fost furată

Cum verifici dacă mașina second-hand pe care o cumperi a fost furată

Tot mai multe mașini second-hand care-ți fac cu ochiul ar putea să fie furate, iar tu nu-ți dai seama nici măcar după câțiva ani. Ca să te asiguri că nu cumperi o mașină furată, trebuie să ai în vedere anumiți factori.

Anul trecut, polițiștii de frontieră au descoperit în jur de 250 de autoturisme furate la granițele României. Față de 2017, a fost o creștere cu 70% și e o valoare alarmantă. Evident, pe lângă autoturisme, au fost identificate și microbuze, motociclete, camioane și remorci.

În general, românii sunt foarte atrași de mașinile second-hand din Occidentul și din centrul Europei, dar, în entuziasmul lor, scapă din vedere riscul de a fi fost furate și vândute apoi la un preț de nerefuzat.

În mod normal, automobilele ar trebui verificate în bazele de date, dar tot polițiștii au descoperit că unele mașini furate nu sunt înscrise în acele baze, iar cumpărătorii n-au nicio modalitate legală și certă prin care să afle dacă au fost sau nu păcăliți.

Poliția te îndeamnă să nu ignori acest risc pentru că, mai devreme sau mai târziu, o mașină furată va fi identificată, iar tu, noul proprietar, vei fi pus pe drumuri să dai declarații la poliție, mașina va fi confiscată și pot apărea și alte complicații.

“Am întâlnit cazuri în care mașina era deja înmatriculată în România și s-a descoperit că este dată în urmărire abia la următorul proprietar. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ea poate să fie declarată furată și după unu – doi ani.”, spune Mihai Cune, fondator al site-ului InspectorAuto.ro.

Cum verifici dacă mașina ta a fost furată

  • Verifică întotdeauna actele mașinii second-hand pe care vrei să o cumperi. Actele trebuie să fie originale, nu copii;
  • Nu lua niciodată o mașină la mâna a doua dacă are doar talonul și o singură cheie. Fii cât mai suspicios pentru că e mai “sănătos” pentru tine;
  • Verifică, totuși, și pe internet, pe site-ul Registrului Auto Român (RAR) dacă mașina pe care urmează să o achiziționezi figurează în baza de date a autoturismelor furate. Nu se știe niciodată, dar nu te baza doar pe asta, dacă nu apare;
  • Nu achita automobilul respectiv până ce proprietarul de la care cumperi nu îți dă și certificatul de autenticitate emis de RAR. Dacă nu, poți plăti chiar tu costul acelui certificat, dar asigură-te că mașina merită investiția. Certificatul de autenticitate lipsește în majoritate tranzacțiilor de acest fel, dar el îți demonstrează că seriile mașinii corespund cu actele respective și că nu a fost dată la dezmembrări, refăcută și apoi vândută ție;
  • Nu te grăbi niciodată să cumperi o mașină second-hand care e prea ieftină, mai ales dacă a fost adusă din străinătate și dacă mai e și o marcă sau un model de lux. Cele mai mari “țepe” aici se dau;
Sursa: profit.ro