Dacă ai mașină, această listă ar trebui să fie un fel de biblie pentru tine

Dacă ai mașină, această listă ar trebui să fie un fel de biblie pentru tine

Ești proprietar de mașină sau vrei să-ți cumperi una? Atunci această listă de costuri ar trebui să fie un fel de biblie pentru tine.

Cât te costă de fapt o mașină nouă? Un vehicul poate fi una dintre cele mai scumpe lucruri pe care o persoană le poate achiziționa. Mai mult, s-ar putea să deții mai multe mașini de-a lungul vieții tale. Spre deosebire de o casă sau un apartament, mașina se devalorizează destul de repede. Trebuie să te gândești bine înainte să-ți cumperi un automobil. Care este costul total al unui astfel de achiziții?

Trebuie să te gândești la tipul de motor, apoi la consum, dar și la asigurări, reparații, întreținere obligatorie, amenzi și așa mai departe. Cineva a stat și a calculat toate cheltuielile pe care le-a avut cu o mașină nouă, ca tu să nu fii nevoit să faci asta.

Care este costul real al unei mașini noi

Acesta și-a cumpărat o Mazda 3 pentru 25300 de dolari în iunie 2013, apoi a notat toate cheltuielile pe care le-a avut în șase ani de zile. În toți acești ani a mers peste 60.500 de mile, adică puțin peste 97.000 de kilometri.

Un lucru la care nu te gândești atunci când achiziționezi o mașină este cât de mult poluezi mediul înconjurător. După doi ani de condus, Mazda 3 a produs 9 tone metrice de emisii CO2, apoi după șase ani această sumă a ajuns la 24,7 tone metrice. Daca ar fi să comprimăm cantitatea de noxe eliberate în aer, ar ieși „un monstru” uriaș, cât patru elefanți africani la un loc.

Mentenanța unei mașini este imperioasă. Acesta a cheltuit în jur de 800 de dolari pe an doar pe întreținerea mașinii și punea deoparte câte 100 de dolari în fiecare lună pentru evenimente neașteptate. Practic, acesta a plătit 4611 dolari pe întreținerea mașinii în șase ani.

Per total, cheltuiala totală (inclusiv costul mașinii) în șase ani a fost de 44.800 de dolari. Asta se traduce într-un cost de 0,74 de dolari pe milă condusă. Ar fi fost mai bine să folosească servicii de ridesharing? Nu chiar, potrivit informațiilor disponibile costul unei mile cu Uber sau Lyft este de unu sau doi dolari.

Ca acest cost să fie cât mai mic este indicat să ai grijă de mașina ta și să o păstrezi pentru cât mai mult timp posibil. O mașină second hand te va costa mai puțin decât una nouă, dar nu știi dacă va rezista de-a lungul anilor sau dacă va întâmpina probleme grave.

Dacă-și va păstra Mazda 3 în stare funcțională încă 14 ani (cu 8000 de mile conduse anual) atunci costul total ar ajunge la 94.500 de dolari, adică 0,55 de dolari per milă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Fool