24 sept. 2019 | 08:06

Mâncarea procesată, echivalentă cu drogurile: concluziile cercetătorilor

ACTUALITATE
Mâncarea procesată, echivalentă cu drogurile: concluziile cercetătorilor

În cazul în care copilul tău și-a făcut o obișnuință din a mânca doar prăjituri, cârnați și alte alimente procesate, este foarte probabil să fie dependent de el, precum de droguri.

Un grup de cercetători au studiat obiceiurile alimentare ale copiilor brazilieni, dar rezultatele cercetării se aplică la fel de bine în orice alt colț al mapamondului. Pentru a ajunge la un set concludent de rezultate au analizat obiceiurile alimentare a 139 de copii supraponderali cu vârstele cuprinse între 9 și 11 ani. Toți sunt elevi în două școli din Sao Paulo, cel mai mare oraș din Brazilia.

Fără să se chinuie prea mult, oamenii de știință de la Universitatea Federală din Sao Paulo au ajuns la concluzia că 95% dintre ei prezintă cel puțin o simptomă a dependenței de mâncare. Aproximativ 24% dintre copii sunt clasificați drept dependenți de mâncare.

Nu mai puțin de 71% dintre copii au prezentat aceleași simptome ca un drogat care încearcă să renunțe la stupefiante, doar că în cazul micuților era vorba de prăjituri și cârnați. În același timp, peste jumătate din persoanele analizate au afișat ”o descreștere sau renunțare a unor importante activități sociale, ocupații sau activități de recreere, din cauza dorinței de a consuma mâncare sau a problemelor derivate” din consumul excesiv.

Deși mulți dintre copii supraponderali sunt dependenți de mâncare, cercetătorii avertizează că nu trebuie să fie neapărat o corelare de cauzalitate între cele două. Copii slabi pot avea și ei o problemă.

”Deschide drumul către studii viitoare legate de conexiunea dintre consumul ridicat de alimente ultra-procesate și probabilitatea dezvoltării de dependență.”, a explicat Andrea Filgueiras, un nutriționist de la Universitatea Federală din Sao Paulo.

Mâncare ultra procesată a fost definită în 2009 de către un grup de oameni de știință conduși de epidemiologul brazilian Carlos Augusto Monteiro. Lista include cine la caserolă din comerț, prăjituri, biscuiți și cârnați care conțin aditivi, conservanți, arome și coloranți.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele