26 feb. 2019 | 17:35

Telefonul căruia îi atașezi alt ecran ca să fie ca modelele pliabile Samsung și Huawei

ACTUALITATE
Telefonul căruia îi atașezi alt ecran ca să fie ca modelele pliabile Samsung și Huawei
Florin Cașotă / PLAYTECH

În februarie, Samsung și Huawei au prezentat telefoane pliabile. LG merge contra curentului și propune un telefon căruia îi poți atașa un alt ecran.

LG a prezentat două smartphone-uri: unul cu conectivitate 5G pentru care poți adăuga un al doilea ecran și încă unul pe care-l poți controla de la distanță, fără să-l atingi.

Primul este LG V50ThinQ 5G (da, ăsta este numele telefonului – în curând o să avem numere de înmatriculare pentru telefoane, la fel ca la mașini) și este primul telefon 5G de la LG care va fi lansat, și folosit, din martie în Coreea de Sud unde toți cei trei operatori din piață au rețele 5G puse la punct, după cum mi-a spus un reprezentant LG la standul companiei.

Noi, europenii, probabil va trebui să mai așteptăm ceva timp până când putem beneficia de conectivitatea 5G a unui astfel de telefon.

Ecran la puterea a doua pentru LG V50ThinQ 5G

LG V50 ThinQ 5G FOTO Florin Cașotă / PLAYTECH

Până una-alta, mai sunt câteva lucruri interesante ale V50ThinQ 5G. În primul rând, telefonul are un ecran OLED QHD+ de 6,4 inci, însă dacă asta nu este de ajuns atunci trebuie să știi că mai poți adăuga un al doilea ecran.

Dual Screen este un accesoriu care-ți adaugă încă un ecran OLED de 6,2 inci care te-ar ajuta să vezi mai bine un meci de fotbal, un concert, dar ar fi util și pentru gaming și multitasking. Poți să te uiți la un film pe un ecran și pe celălalt poți să ai alt program deschis.

Sau, poate mai interesant, pe un ecran ai putea să vezi transmisia unui meci de fotbal și pe al doilea ecran o altă transmisie, prin 5G, și tu ai putea să selectezi ce vrei să vezi.

Un alt exemplu de utilizare al celui de-al doilea ecran, pe care mi l-a dat reprezentantul LG, este acela de a vedea un concert pe un ecran și pe al doilea să vezi doar cadre cu o anumită persoană din trupa care concertează.

În teorie sună OK, dar nu știu cât de atrăgător este să mai umblu cu un al doilea ecran după tine. Ai putea să-l ții permanent atașat, dar astfel telefonul devine mai greu și mai gros.

Te simți ca un magician cu LG G8ThingQ

LG G8 ThinQ FOTO Florin Cașotă / PLAYTECH

Pe de altă parte, LG G8ThinQ este oferta coreenilor pentru cei care nu vor neapărat un telefon cu 5G sau nu-l pot folosi încă. Marea noutate a acestui telefon este că poate fi deblocat cu fața (la fel ca iPhone, Samsung etc.), însă poate fi deblocat și cu palma.

Telefonul are LG Hand ID care identifică posesorii prin recunoașterea formei, grosimii, și altor caracteristici individuale ale venelor din palmele acestora. Practic, îți pui mâna deasupra telefonului și acesta se deblochează.

Poți și controla telefonul fără să fii nevoit să-l atinge. Acesta se numește Air Motion și te simți puțin ca un magician atunci când funcționează bine. Duci mâna în fața camerei frontale apoi dai în stânga sau în dreapta pentru a deschide o anumită aplicație (Google Maps, muzică etc).

De asemenea, poți să mimezi mișcarea de a roti un buton pentru a crește sau a micșora volumul. Pentru a face o captură de ecran trebuie doar să ciupești aerul. O idee foarte cool, însă nu funcționează tot timpul foarte bine. Și probabil așa va fi cazul până când LG renunță la tehnologie pe un telefon.

Sud-coreeni spun că funcția ar putea fi utilă la volan, dar cred că ai prefera să apeși repede un buton decât să dai cu mâna prin fața ecranului până când face ce vrei. Mai degrabă ar fi util iarna când ai mănuși. Dar atunci nu vei mai putea debloca telefonul cu palma.

LG G8 ThinQ FOTO Florin Cașotă / PLAYTECH

O altă funcție interesantă a telefonului este pe partea de fotografiere. Apple a introdus conceptul de portrait photography cu schimbarea iluminării odată cu iPhone X. Apoi funcția și-a făcut apariția pe mai multe telefoane (nu la fel de reușit), iar acum LG aduce posibilitatea de a muta iluminarea pe fața subiectului unde vrei tu. La iPhone, telefonul setează iluminarea, aici o poți muta. Tu cu degetul. Pe ecran. Da, nici mie nu mi-e clar cine ar sta să facă toate astea sau dacă chiar aduce un plus.

De asemenea, G8ThinQ mai are și câteva funcționalități pe parte audio. Crystal Sound OLED (CSO) este o tehnologie audio avansată ce folosește ecranul smartphone-ului drept diafragmă de difuzor, elimină necesitatea unui difuzor frontal. Asta înseamnă că ar trebui să ai un sunet bun și un volum mai mare. Tehnologia te-ar ajuta să auzi mai bine în locuri aglomerate și zgomotoase. De testat

LG păstrează Boombox Speaker-ul cu bas profund, iar acum este capabil să emită stereo. Am dat drumul la câteva melodii și clipuri video cu volumul dat la maximum și am fost suprins de puterea acestuia. La stand muzica era dată tare și tot auzeam destul de bine sunetul emis de telefon.

Din păcate, cum era de așteptat, telefonul vibrează destul de tare și nu cred că ar fi confortabil să stai cu un telefon care vibrează timp de 40-50 de minute să vezi un serial pe Netflix.

Ambele telefoane au cel mai nou procesor Qualcomm, Snapdragon 855, 6 GB RAM, 128 GB spațiu de stocare și suportă microSD până la 2 TB.

LG G8 ThinQ FOTO Florin Cașotă / PLAYTECH

LG V50 ThinQ 5G are trei camere pe spate (16 MP + 12 MP + 12 MP) și două frontale (8 MP + 5 MP). LG G8 ThinQ are trei camere pe spate (reprezentantul LG a spus că acest model se va vinde doar în Coreea), iar în restul lumi vine cu un sistem cu doi senzori (12 MP + 16 MP).

LG păstrează un design mai învechit pentru cele două telefoane (ecranul crestat, senzor de amprentă pe spate), însă aduce câteva funcții noi și interesante ce nu există pe alte telefoane. Vom vedea când vom testa telefoanele dacă aceste noi funcții sunt îndeajuns să te facă să vrei să cumperi unul.