Monitorul curbat de la LG care face din biroul tău unul demn de 2019
Cel mai des lucrez de pe laptop, dar sunt momente, cam în fiecare zi, când îmi doresc un monitor. Spațiul de lucru ar fi de două – trei ori mai mare, iar calitatea ecranului e considerabil mai bună. De aici am pornit când am instalat monitorul curbat de la LG care satisface fix cerințele menționate.
LG 34GK950G, pe numele mai lung pe baza căruia îl găsești în magazine, face parte din seria UltraGear. E un monitor curbat de 34 de inci cu panou IPS și rezoluție QHD (în pixeli, asta înseamnă: 3.440 x 1.440). Raportul de aspect e 21:9, care nu mai e o ciudățenie de ceva vreme. Mai ales acum, când telefoanele sunt la 19,5:9 sau chiar 21:9 pentru producătorii mai îndrăzneți.
Monitorul acesta are un unghi de vizualizare de 178 de grade, o rată de refresh de 120 Hz și 16,7 milioane de culori. Are și-o listă considerabilă de tehnologii: Dynamic Action Sync, Black Stabilizer, Flicker Safe, DCI-P3 (spectru de culoare acoperit în proporție de 98%) și Nvidia G-Sync. De unele probabil ai auzit, de altele doar te vei folosi când vei avea nevoie, fără să știi precis că ele fac imaginea mai bună sau acțiunea în jocuri mai cursivă.
Altfel, monitorul are un port propriu de alimentare, un HDMI, un DisplayPort, mufă de căști și două porturi USB 3.0. E încadrat în zona de gaming, după cum poate ți-ai dat seama din tehnologiile de mai sus, dar încadrarea asta nu înseamnă decât că se descurcă bine la gaming și foarte bine la orice altceva ai avea nevoie.
Ce mi-a plăcut cel mai mult, încă dinainte să-l folosesc, a fost sistemul de prindere. Nu sunt șuruburi, nu sunt bătăi de cap. Scoți componentele din cutie, pui standul, fixezi monitorul și asta e. E ajustabil pe înălțime și în jurul axei orizontale, ca să îl pui cum vrei tu să stea.
Ce poți face cu acest monitor LG în viața ta?
Cred că am uitat să menționez mai sus cel mai atractiv element al monitorului. Bine, poate nu cel mai, dar cel pe care îl vezi primul. E vorba de cercul LED RGB de pe spate, cu lumini pe care le poți seta tu sau se schimba în funcție de ce ai pe ecran. Nu știu de tine, dar îmi plac televizoarele și monitoarele cu lumini colorate, pentru că prelungesc un pic ce se întâmplă pe ecran și te scot dintr-o oarecare monotonie. Da, poți opri luminile, dar chiar ar fi păcat.
Când vine vorba de calitate, Black Stabilizer stabilește automat cât de negre ar trebui să fie scenele întunecate și, dacă sunt prea de tot, le mai deschide. În jocurile cu o anumită colorizare, s-ar putea să fie foarte la îndemână. Dar se aplică asta și pentru alt tip de conținut, unde vrei să ai o latitudine de expunere cât mai bună a ecranului. Că tot am zis de jocuri video, monitorul dispune de mai multe moduri de gaming. Poți comuta între ele prin butonul de la bază. Ai două moduri FPS și un preset pentru RTS. Iar cu rata de refresh pe care o are acest monitor, sigur vrei să profiți cât mai mult de jocul pe care îl joci.
Cu televizoarele curbate m-am convins. Deși promisiunea a fost, încă de la început, de imersivitate, e cam greu să faci asta pe un panou, fie el și curbat, care-i la doi – trei metri de tine. Dar un panou curbat nu-i o idee rea, după cum am descoperit cu acest monitor LG. Dat fiind că-i un dispozitiv pe care îl ții pe birou, distanța dintre tine și el e mai mică. Pe un birou de cam un metru, eu am descoperit că-i cel mai bun spațiu în care să-l ții.
Un monitor care îți „cuprinde” câmpul vizual
Imersivitatea, cu acest monitor curbat de la LG, chiar există. Cel mai des m-am surprins uitându-mă la clipuri pe YouTube sau Netflix, apoi în diverse programe de procesare foto – video. La 34 de inci, ai un spațiu de lucru surprinzător de mare (cam cât două ecrane de laptop plus ceva spațiu suplimentar pe verticală). Iar panoul folosit de LG reproduce foarte bine culorile. Controlul asupra nivelurilor de luminozitate e, de asemenea, rezonabil, astfel că poți lucra sau te poți juca decent chiar și la miezul zilei, și la miezul nopții.
LG 34GK950G nu-i un monitor ieftin. Totodată, nici nu mă așteptam. L-am văzut la CES 2019 și, încă dinainte de a-l folosi, mi-a rămas în minte ca un produs demn de 2019 și nu doar pentru gaming. Cum ziceam, categoria asta a ajuns să reprezinte mai mult decât jocurile video. De la desktop-uri și procesoare la laptopuri și monitoare, când zici gaming, zici nivel ridicat al performanței. Și acolo e și acest monitor.
Nu se pune neapărat problema dacă monitorul LG 34GK950G e bun sau nu. E bun. Problema se pune dacă ai nevoie de el. Și, dacă te iei în serios cu gamingul, cu procesarea foto – video sau apreciez un nivel ridicat al calității ecranului pe care lucrezi, atunci e justificată achiziția. Cel mai probabil nu ești interesat de el doar pentru documente în Word și browsing pe internet.