Legea care lovește în Airbnb, Booking și alte platforme. Ce vrea Guvernul
Airbnb e, posibil, cea mai mare agenție de turism care nu oferă nici transport, nici locații proprii. E parte din noul tip de economie construit pe modelul Uber. Chiar și așa, mai multe state au încercat să creeze un cadru legislativ pentru astfel de platforme. Legea pe care o vrea Guvernul vizează atât Airbnb, cât și platforme ca Booking.
Pe 23 septembrie a fost adoptată de Senat o lege a turismului. Pe scurt: unifică mai multe directive și legi, astfel încât să fie ceva mai clar și mai bine controlat acest domeniu. Vizează chiar și modul în care sunt folosite plajele, dar și cine controlează direct agențiile de turism și spațiile de cazare.
Legea a fost inițiată de Guvernul României în mai 2019. Între timp, a trecut de Senat și Camera Deputaților are decizia finală.
Ce se schimbă pentru Airbnb, Booking.com și platforme similare, dacă legea trece
Într-o anumită măsură, ai putea acuza Airbnb de evaziune fiscală. Asta pentru că platforma face bani de la cei care închiriază casele, iar aceștia pot să declare sau nu veniturile din această activitate. Sistemul Airbnb îți propune o alternativă mai ieftină de cazare decât hotelurile sau pensiunile. Totodată, alternativa asta înseamnă, de multe ori, o cameră sau o casă proprietate personală a celui care pune anunțul.
De cealaltă parte, Booking.com e un agregator de oferte, în special hoteluri și pensiuni. Și e cel mai vizibil. Legea propusă de Guvern prevede obligativitatea site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare, cum sunt Airbnb și Booking.com, de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate.
Tototdată, articolul 22, alineatul 4, din lege prevede că: „Închirierea sau subînchirierea unui spațiu dintr-un imobil neclasificat, în scopul înnoptării, către turist pentru o perioadă mai mică decât o lună calendaristică este considerată cazare turistică.”
În ceea ce privește respectiva înregistrare, competențele din domeniul turismului ar trece de la nivel central la nivel local. Proiectul trasează competențele fiecăruia și indică ce autorități trebuie să vină cu normele metodologice în fiecare domeniu.
O posibilă problemă la capitolul acesta poate fi controlul abuziv pe care o autoritate locală îl poate exercita. Asta va fi și mai mare pentru pensiuni și hoteluri mici, din regiuni mai izolate. În cazul Airbnb sau Booking.com, cea din urmă se poate mula mai ușor pe lege, în timp ce, în cazul Airbnb, ar putea fi ceva mai dificil.
De ce vrea Guvernul o lege pentru turism
Bogdan Trif, ministrul Turismului la momentul respectiv, a explicat că organizaţiile de management al destinaţiilor reprezintă o formulă de parteneriat între autorităţile publice locale şi mediul privat. Astfel, ar trebui să fie stabilite priorităţile de promovare şi cum vor fi cheltuite taxele speciale de promovare percepute de autorităţi de la hotelieri şi de la operatorii economici în turism.
Descentralizare ar însemna că autoritățile locale vor avea mai multă putere și asta ar trebui să se reflecte atât în clasificarea mai bună a unităților de cazare, cât și în omologarea pârtiilor și traseelor turistice. Totodată, autorizarea plajelor, avizarea documentațiilor pentru construcții și atestarea ghizilor revin tot la nivel local.
Mai rămâne de văzut, dacă legea trece, cum va fi dezvoltat, implementat și folosit sistemul informatic. În timp ce Trif a spus că în domeniu era nevoie de-o lege unitară, unele prevederi fiind vechi și de 20 de ani, digitalizarea ar fi un pas serios înainte. Doar că speranțele sunt scăzute.
Sistemul național de colectare și interpretare a datelor și informațiilor din turism (SIEATR) ar fi coloana vertebrală digitală. Sistemul ar asigura o imagine de ansamblu asupra gradului de ocupare a structurilor de cazare și a veniturilor reale obținute de operatorii din turism.
Ar trebui să mai știi și că, în noua lege a turismului sunt şi noutăţi în domeniu, cum ar fi noile metode de control tip „mystery guest” (adică agent de control care se dă client). Aceasta este o măsură în plus prin care Ministerul Turismului s-ar putea asigura că nivelul serviciilor turistice este la standarde corespunzătoare. Inspectorii de control de la Ministerul Turismului vor putea efectua controale fără să-şi decline identitatea până la sfârşitul controlului. Astfel, experiența trăită ar putea fi cea corectă.