Legătura dintre Huawei și partidul comunist chinez de care compania n-ar vrea să știi

Legătura dintre Huawei și partidul comunist chinez de care compania n-ar vrea să știi
Sursa foto: Huawei Mobile / Facebook

Huawei a fost acuzată de-a lungul timpului de colaborare cu partidul comunist care conduce China. Compania a negat constant, dar dezvăluiri recente arată că, de fapt, există o legătură. În cazul de față este implicată armata chineză care ar fi folosit angajați ai companiei.

Mai mulți angajaţi ai Huawei ar fi colaborat cu armata chineză la proiecte de cercetare. Dezvăluirile de acum arată că angajaţii au lucrat alături de cercetători din diferite structuri ale Armatei de Eliberare a Poporului (AEP). În lucrările disponibile online sunt menționați cercetătorii, având și calitatea de angajați Huawei. Compania a negat informaţia.

Cât de strânsă a fost colaborarea dintre armată și angajați Huawei

Sunt cel puţin 10 proiecte, de la inteligenţă artificială la comunicaţii radio sau analiza imaginilor din satelit. Conform Bloomberg, un angajat din Shanghai a lucrat pentru unitatea militară 78156 la un program de securitate informatică. La acesta participa şi un centru tehnologic al Comisiei Militare Centrale (CMC), organul de conducere al armatei chineze. Acesta e condus de preşedintele Chinei Xi Jinping.

Într-o declarație pentru agenția de presă AFP, compania a spus că nu are informații despre astfel de cercetări derulate de angajați în nume personal.

Huawei proiectează şi produce numai produse de comunicaţii în conformitate cu normele civile în vigoare pe plan internaţional. Nu ne adaptăm pentru forţele armate produsele rezultate din cercetare şi dezvoltare.
Huawei

În prezent, compania se regăsește în situația în care e pe lista neagră a Statelor Unite ale Americii. Astfel, nu ar mai avea voie să folosească tehnologie americană, cum ar fi procesoare Intel, sistemul de operare Android sau anumite standarde de comunicații wireless. În cazul Android, Google a spus, pe 20 mai, că ar oferi suport pentru telefoanele actuale. Dar nu vor mai fi aplicațiile sale pe viitoarele dispozitive.

„În ceea ce privește întrebările utilizatorilor Huawei privind următorii pași în respectarea celor mai recente acțiuni ale guvernului american: Vă asigurăm că respectăm toate cerințele guvernului Statelor Unite, iar servicii precum Google Play & securitatea Google Play Protect vor funcționa în continuare pe dispozitivele Huawei existente” – poziția Google așa cum e prezentată de Huawei pe platforma proprie de informare a clienților.

Pe 19 august expiră perioada de grație de 90 de zile oferită de Google. Între timp, compania ar lucra la dezvoltarea propriului sistem de operare pentru dispozitive mobile.

Sursa: Bloomberg
Etichete: