22 sept. 2019 | 11:37

Cine este Junko Tabei, femeia de origine japoneză celebrată de Google zilele acestea. Ce record a stabilit

ACTUALITATE
Cine este Junko Tabei, femeia de origine japoneză celebrată de Google zilele acestea. Ce record a stabilit

Google o omagiază duminică, 22 septembrie, pe Junko Tabei, o femeie de origine japoneză. Doodle-ul motorului de căutare arată o animație cu o femeie care escaladează un munte.

Google te-a obișnuit să-ți readucă în atenție diverse momente importante pentru omenire. Din când în când, omagiază diverse personalități sau marchează zile importante din istorie.

E și cazul Doodle-ului de duminică, 22 septembrie. Google a vrut să-ți aduci aminte de Junko Tabei, o femeie de origine japoneză.

Iar dacă nu știai cine este, o să afli acum.

Cine e Junko Tabei, celebrată de Google Doodle

Junko Tabei a fost prima femeie care a escaladat Muntele Everest, cel mai înalt vârf de pe Pământ. Ea s-a născut pe 22 septembrie 1939 și a murit în 2016, la vârsta de 77 de ani.

Astăzi, ar fi împlinit 80 de ani. Acesta e motivul pentru care Google o omagiază astăzi.

Junko Tabei a fost prima femeie care a urcat pe cel mai înalt vârf din lume, dar nu s-a arătat niciodată impresionată de distincția primită pentru acest record. Ea a vrut să fie cunoscută drept cea de-a 36-a persoană care a ajuns acolo, și nu prima femeie care a stabilit recordul.

Sfatul ei a fost întotdeauna: „Nu ceda…nu te lăsa descurajat niciodată!”

Cum s-a desfășurat expediția de pe Everest

Junko Tabei s-a născut în 1939 și a crescut în Miharu, un oraș mic din Fukushima. A practicat alpinismul de la vârste fragede și s-a îndrăgostit de drumețiile montane.

Ea a intrat în istorie în 1969, atunci când a decis să înființeze prima școală de alpinism dedicată femeilor – Ladies Climbing Club, sfidând regulile societății de la acea vreme, care arătau că femeile trebuie să se îngrijească doar de casă și de copii.

Expediția de pe Everest a femeii nu a fost lipsită de peripeții. A început în primăvara anului 1975, iar din echipă au făcut parte 15 alpiniști și șase șerpași. La o altitudine de peste 2.700 de metri, echipa a fost surprinsă de o avalanșă.

După trei zile de recuperare, Junko Tabei și-a continuat escaladarea și a ajuns în vârf pe 16 mai 1975, alături de un singur șerpaș.