22 feb. 2019 | 07:33

Janta care face până și Dacia o mașină incredibil de puternică

VIDEO ACTUALITATE

Janta viitorului a fost deja inventată și este genială. Această jantă mecanică îți adaugă câte 50 de cai-putere la orice mașină. Sunt mai ușoare, mai eficiente și schimbă total modul de funcționare al automobilului.

Janta care dă putere și tracțiune adițională oricărei mașini a fost creată de Orbis, o companie americană cu sediul pe coasta de vest, care și-a propus să reinventeze roata. Și a reușit!.

Janta Orbis Ring-Drive are o structură mecanică, deci total diferită față de una obișnuită și poate fi montată pe orice tip de automobil, indiferent de mărime, de greutate sau de tipul șasiului.

janta orbis

Janta Orbis nu este un simplu proiect virtual sau vreun concept utopic, este realitate și a fost testată pe o Honda Civic hibrid din 2017. I-au fost înlocuite toate cele patru roți convenționale cu unele de la Orbis, care au adăugat atât de multă putere, încât a depășit până și performanțele unui Ford Mustang GT. Probabil că și o Dacia i-ar face concurență dacă s-ar monta pe ea aceste Orbis.

Fiecare jantă adaugă câte 50 de cai-putere și funcționează independent una față de cealaltă.

Este formată din două părți componente principale: un element staționar care cuprinde toate celelalte componente mecanice care pun în mișcare cel de-al doilea element, cel mobil, „inelul” sau janta efectivă care pune în mișcare automobilul prin contactul cu carosabilul.

Dacă ești atent la toate rotițele și piesele micuțe din interior, o să ai impresia că te uiți mai degrabă la un ceasornic, nu la o roată.

Este, într-adevăr, o reinventare a roții. Tot ce știai până acum despre mecanica jantelor a fost dus la un nivel superior și, în ciuda numeroaselor piese și complexității mecanismului, sunt incredibil de ușoare.

O altă caracteristică impresionantă este forța de frecare a elementelor interne, care e de două ori mai mică decât roata unei biciclete. E o minune inginerească, dar te costă în jur de 10.000 de dolari pentru a-ți echipa chiar și o Dacia cu acest sistem complex de roți.