Iohannis și Dăncilă ți-au arătat cele două Românii din aria cercului
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă au oferit, marți seară, două momente care în niciun caz nu pot fi numite dezbateri. Candidatul PNL și-a organizat și moderat propriul eveniment, iar contracandidata sa de la PSD a susținut o conferință de presă maraton. Aproximativ două ore și jumătate din partea fiecăruia. Elitism autosuficient într-o parte? Tupeu la nivel record în altă parte? Poate câte puțin din fiecare și multe alte lucruri în plus. Doi candidați în finala prezidențială care au arătat că există două Românii. Cu “ăștia” defilăm, că tot îi place Vioricăi Dăncilă cuvântul.
Klaus Iohannis a refuzat o confruntare directă cu Viorica Dăncilă, candidata PSD. Așa că și-a organizat propriul eveniment, la care i-a invitat doar pe anumiți jurnaliști. Ce a ieșit? O „ieșeală” care a arătat bine pe televizor, Klaus Iohannis în centru, sloganul său pe fundal, o sală grandioasă plină de studenți. Câțiva jurnaliști aleși chiar de moderatorul evenimentului – nimeni altul decât Klaus Iohannis.
Iohannis nu a avut o dezbatere în adevăratul sens al cuvântului. Evenimentul său a arătat ca o a doua lansare a candidaturii. Jurnaliștii care i-au pus întrebări, cu extrem de puține excepții, au făcut un fel de tango în jurul președintelui. Nu s-a dansat pe mese, dar s-a ieșit un pic și pe hol, așa cum se făcea pe la Revelioanele din aii 90, organizate în sufragerie. Până și un student din sală a remarcat, la final, faptul că șefului statului nu i s-a pus nicio întrebare incomodă.
În toată această perioadă, la Palatul Parlamentului, candidata PSD răspundea întrebărilor venite din partea jurnaliștilor. Unele în engleză, altele în rusă. Multe altele, destul de incomode, în română. Conferința de presă a Vioricăi Dăncilă a fost anunțată chiar în timpul zilei, tocmai pentru a se suprapune cu evenimentul moderat de Iohannis la BCU. A început la ora 18:00, cu o oră înainte de întâlnirea lui Iohannis.
Iohannis și Dăncilă au arătat, seara trecută, că, așa cum se vorbește despre o Europă cu două viteze, există și aici la noi două Românii. Una cu parfum elitist de aulă de BCU și alta extrem de vocală, tupeistă și dornică să se ia la trântă cu oricine, oricând și oriunde.
Cu ce ai rămas după “dezbaterea” lui Klaus Iohannis
Au fost poziționări corecte din partea președintelui pe chestiuni externe precum Rusia, China, NATO, armata europeană dorită de Macron, memorandum 5G, Huawei. Dar nu sunt chestiuni pe care nu le știai, era normal ca răspunsurile să fie în linie cu ce declară și partenerii strategici ai României. Când dinspre Palatul Parlamentului a venit informația potrivit căreia candidata PSD nu a știut aria cercului (deși ea însăși s-a lăudat că a dat meditații la matematică), unul dintre jurnaliști a adus în discuție subiectul.
Dar doar l-a adus în discuție, nu l-a întrebat pe președinte dacă știe răspunsul. Râsete în sală, câteva aplauze și un zâmbet larg al președintelui care n-a simțit nevoia să ofere răspunsul. Poate că nu-l știa. Dar, din moment ce n-a fost întrebat, nu s-a sinchisit. S-a trecut la altă întrebare.
Un alt moment în care Iohannis a arătat un strop din atitudinea arogantă de care a mai fost acuzat în trecut a venit odată cu întrebarea: „Cât faceți până la Sibiu?„. Răspunsul, însoțit de un zâmbet și, din nou, de râsete din sală a fost unul care l-a lăsat mască și pe jurnalistul care a adresat întrebarea: „Cât fac cu ce?„, a spus Iohannis. Evident că întrebarea se referea la tren, mașină, autobuz. În general cu ce se deplasează oamenii obișnuiți, lucru punctat și de cel care a pus întrebarea.
Iohannis s-a comportat ca la el acasă. Și-a ales musafirii după bunul plac, a moderat evenimentul, a stabilit regulile jocului, a luat pauză când a vrut (când i s-a spus că televiziunile au intrat în publicitate). Și tot el a tras concluziile serii, vorbind de o discuție foarte bună și de un dialog eficient. A promis că, dacă va câștiga al doilea mandat, va repeta experiența. Mai era un președinte care promitea să se vadă cu cetățenii în Piața Universității o dată la trei luni. A câștigat și n-a mai făcut-o.
Iohannis a fost ca o gazdă bună. Una care-și primește invitații, îi servește cu o măslină, o atenție și apoi dă stingerea devreme că, nu-i așa, mâine lucrează. Dacă ar fi putut, le-ar fi aruncat la plecare și un clasic „vă chemați voi un taxi, da?„.
Cu ce ai rămas după conferința de presă a Vioricăi Dăncilă
Și în timp ce Iohannis se întreținea cu invitații săi, Viorica Dăncilă era la Palatul Parlamentului, acolo unde a susținut o conferință de presă transformată, într-un final, într-un maraton de întrebări. În fața cărora a încercat să arate că este curajoasă, că poate accepta orice întrebare și că nu-și alege jurnaliștii de la care primește întrebări, așa cum a făcut Klaus Iohannis.
După ce și-a lăudat activitatea de la Guvern și l-a atacat pe contracandidatul său ori de câte ori a avut ocazia, Dăncilă a dat startul întrebărilor. Care au venit, unele chiar și în mai multe limbi. Candidata PSD a părut mult mai vocală decât de obicei. Se zvonea că ar fi repetat intens cu staff-ul său de campanie înainte să apară în această conferință de presă. A răspuns destul de rapid la toate întrebările, a ocolit cât de cât cu dibăcie unele răspunsuri și chiar a simțit nevoia să se laude că nu are nici prompter, nici cască, aluzie la fake news-urile răspândite din tabăra PSD zilele trecute.
Dăncilă a arătat ca un candidat nevorbit de multă vreme. Și a decis să vorbească mult și cu o formă de tupeu asumat. N-a mai ținut cont ce și cum spune. Pur și simplu le-a spus, chiar dacă unele răspunsuri au fost, de departe, manipulare și dezinformare (declarațiile despre presupusele dosare penale ale lui Iohannis nu stau în picioare, dar probabil prind la electoratul PSD).
Dăncilă a reușit să evite elegant un răspuns concret la întrebarea referitoare la angajarea fiului său la Curtea de Conturi, chiar în ziua în care Dăncilă depunea jurământul la Palatul Cotroceni. Iar în momentul în care i s-a adresat o întrebare în limba engleză a refuzat să răspundă în aceeași limbă, argumentând că se uită români la televizor care nu înțeleg.
Și a venit momentul cu aria cercului. Sintagma a fost în topul căutărilor pe Google marți seara. Dăncilă a răspuns că aria se calculează „raza la pătrat”. I s-a atras atenția că este „Pi înmulțit cu raza la pătrat”. Sunt convins că puțini mai știau această formulă de calcul. De aici și căutările pe Google. Dar candidata PSD s-a lăudat că a oferit meditații la matematică, așadar întrebarea era potrivită. Numai că nu cu asta trebuie să rămâi după conferința șefei PSD.
Uită-te numai la modul în care a reacționat Viorica Dăncilă atunci când i s-a atras atenția că răspunsul ei este greșit. A început să grăbească tonul conversației, pentru a-și acoperi interlocutorul și a mutat rapid discuția spre media obținută la licență (9, zice candidata PSD) și pe faptul că este de profesie inginer. O abilitate învățată, probabil, de la predecesorul său la șefia partidului, Liviu Dragnea. PSD e partidul care știe să se eschiveze și o face, de multe ori, prin bagatelizarea unui subiect sau, pur și simplu, își apără punctul de vedere cu tupeu.
A învățat, se pare, și Viorica Dăncilă acest lucru. Târziu, dar a reușit.
Două Românii, o singură finală prezidențială
Am avut, înainte de primul tur, o campanie prezidențială anostă și plictisitoare. Au rămas, după 10 noiembrie, doi candidați în finala prezidențială. Poate că ți se pare că lupta ar fi strânsă între cei doi. S-ar putea să fie așa. Sau s-ar putea ca unul dintre ei să câștige alegerile relaxat, bazându-se pe România lui.
În timp ce cealaltă Românie va căuta să stea, în următorii cinci ani, cu un președinte pe care nu l-a vrut, dar poate se va vedea nevoită să învețe să-l accepte. Președintele României e, după cum o spune funcția, președintele tuturor românilor.
Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis au arătat, marți seara, că există două Românii. Când o societate este atât de polarizată, lucrurile nu merg în direcția bună. Nu știu să-ți zic care dintre cei doi și-a dorit mai mult să împartă România. Dar știu că, puși față în față la aceeași masă, ar fi arătat că sunt oamenii aceleiași Românii.
Altfel, e fiecare cu a lui. Care dintre ele se va impune vom vedea duminică, pe 24 noiembrie. Când se va închide cercul.