Investiția gigant prin care PSD ar fi știut totul despre banii pe care îi ai

Investiția gigant prin care PSD ar fi știut totul despre banii pe care îi ai
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Există o inițiativă legislativă a PSD prin care s-ar realiza o investiție gigant. Scopul? Datele românilor să ajungă pe mâinile unei firme private.

Inițiativa legislativă a aparținut lui Darius Vâlcov, fostul consilier al premierului Viorica Dăncilă. Acest proiect propune realizarea în parteneriat public privat a sistemelor informatice ale ANAF și CNAS. Adică toate datele tale, și ale tuturor românilor, dar și ale străinilor care fac afaceri aici. Acestea ar fi ajuns la îndemâna unei firme private.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) conține datele personale ale tuturor asiguraților. Are date și despre veniturile, respectiv contribuțiile plătite de către aceștia. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are date financiare despre toate persoanele fizice și juridice din România, inclusiv ale străinilor care locuiesc sau au afaceri în țara noastră.

Toate aceste informații ar fi ajuns să fie administrată de o firmă privată dacă acest proiect se realizează conform inițiativei legislative. Este periculos pentru că astfel de date sensibile nu ar trebui să ajungă la o firmă privată.

  • Investiţia în sistemul informatic al ANAF ar fi de maximum 150 milioane euro
  • Investiția în realizarea platformei informatice a CNAS ar fi de maximum 100 milioane euro

De ce aceste date sensibile nu trebuie să ajungă la o firmă privată

Potrivit economistului Andrei Caramitru, acest lucru ar putea face ca independenţa României să nu mai existe.

„Pe site-ul CNP (Comisia Națională de Strategie și Prognoză – n.r.) există un proiect incredibil. Incredibil. Vâlcov înainte să plece voia să dea sistemul de IT al ANAF şi CNAS prin PPP (parteneriat public privat) unei firme private. Adică codul sursă şi accesul la toate informaţiile financiare ale tuturor şi ale statului. Şi, de facto, managementul banilor. Probabil la o firmă cu legături în spaţiul ex-sovietic. Şi la ei, gruparea dementă din PSD. Este ceva atât de periculos şi incredibil că nici nu mai ştii ce să spui. Proiectul e încă pe site. Dacă se întâmpla – independenţa ţării nu mai există”, a scris el.

Documentul inițiativei legislative precizează că „implementarea noii platforme ce va include, dar nu se va limita la: subistemele de rezilienta si recuperare date in caz de incidente sau dezastre, subsistemul de stocare de date, comunicaţii şi securitate, pachetul de aplicaţii, precum şi subsistemul de baze de date. Operarea va fi realizată de către societatea de proiect cu respectarea cerinţelor stabilite prin contractul de parteneriat public-privat”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Adevărul
Etichete: