02 oct. 2019 | 08:50

Invenția care poate schimba modul în care îți faci analizele medicale

ȘTIINȚĂ
Invenția care poate schimba modul în care îți faci analizele medicale

Analizele medicale pot fi foarte costisitoare și în plus oricâte ai face tot nu vei reuși să te testezi împotriva tuturor bolilor care există. Însă, acest lucru s-ar putea schimba cu ajutorul unui dispozitiv creat de specialiști.

Oamenii de știință au creat un nou dispozitiv ușor de utilizat care poate analiza rapid și precis o varietate de boli, precum: Zika, Ebola, hepatita și malaria. Este vorba despre dispozitivul enVision care poate să monitorizeze o mulțime de afecțiuni și totodată poate identifica și diferite tipuri de boli generice sau de cancer.

Cum funcționează mai exact enVision? Ei bine, acesta are nevoie de un interval de timp de 30 de minute – o oră pentru a detecta prezența bolilor, ceea ce face testul de două până la patru ori mai rapid decât metodele existente de diagnosticare a infecțiilor.

Să nu mai vorbim despre prețul extrem de accesibil al acestui dispozitiv. Adică gândește-te că e de aproape o sută de ori mai ieftin decât testele care există la momentul actual în medicină.

Platforma enVision este extrem de sensibilă, precisă, rapidă și ieftină. Funcționează la temperatura camerei și nu necesită încălzitoare sau pompe speciale, ceea ce o face foarte portabilă”, a declarat Shao Huilin, liderul echipei de cercetare și profesor asistent la Biomedical Institute for Global Health Research and Technology.

Aplicația care te scapă de analizele scumpe

Cum interpretezi rezultatele testului? În acest sens, specialiștii explică că dacă își schimbă culoarea în maro, asta înseamnă că a detectat o anume boală. Fiecare test este realizat într-un cip mic de plastic preîncărcat cu o mașinărie moleculară ADN care este proiectată să recunoască moleculele specifice bolii.

„Poate cea mai bună parte a dispozitivului este că practic aduce un laborator pacientului. Este nevoie de o pregătire minimă pentru a administra și interpreta testul, ceea ce îl face mult mai ușor de folosit față de celelalte metode existente”, a mai spus Huilin.

În plus, echipa de cercetare prevede că aplicația pentru smartphone ar putea include algoritmi de corecție și analiză a imaginii mai avansate pentru a îmbunătăți în continuare performanțele sale pentru aplicația din lumea reală.