25 nov. 2019 | 17:35

Interviul de angajare, la un alt nivel: cum „lucrează” robotul românesc ce face angajări 

ACTUALITATE
Interviul de angajare, la un alt nivel: cum

S-a tot vorbit de faptul că mulți angajați vor fi înlocuiți cu roboți și că joburile care presupun rutină vor ajunge pe mâna mașinăriilor. Dar de la asta până la a fi angajat de un robot părea un pas uriaș. O companie din România a demonstrat că pasul nu e chiar atât de mare.

O firmă IT din Târgu-Mureș a decis să elimine personalul uman din procesul de selecție a angajaților. Așa că a venit cu un robot care face chiar acest lucru. Adună date despre cei care-și depun CV-ul și, mai apoi, îi și intervievează.

E vorba de robotul Dora, care face angajări în numele firmelor și pare că se descurcă de minune, dacă e să te iei după palmares. Robotul românesc e folosit de peste 1.100 de companii din toată lumea și a făcut sute de mii de interviuri.

Cum se comportă robotul care face angajări

Dora e util, spun creatorii săi, pentru că face într-un timp mult mai scurt sarcinile pentru care oamenii alocă ore întregi. E vorba de sarcinile obositoare, consumatoare de timp, repetitive, din procesul de căutare și selecție. Robotul caută profilul candidaților, în special pe Facebook, adună de acolo date și apoi intervievează candidații veniți la interviu.

Dezvoltatorii susțin că cei angajați în departamentele de resurse umane n-ar trebui să se teamă. Dar o parte din munca lor va fi înlocuită și cine știe ce le mai rezervă viitorul. Mai ales că Dora se dovedește a fi un produs de succes.

32% din candidații livrați de Dora au fost acceptați de recrutori ca fiind eligibili pentru poziția oferită și au continuat procesul către angajare. 37% din candidații intervievați de Dora sunt respinși de recrutori pentru că: 7,67% vor să negocieze salariul peste ceea ce poate oferi compania, 6,45% nu vorbeau limbă străină la nivelul solicitat de recrutor, 5,45% nu pot ajunge la interviul final stabilit de recrutor, 4,72% locuiesc prea departe de locul de muncă oferit și 4,52 % au exagerat cand i-au spus Dorei câți ani de experiență au.

Așadar, refuzurile nu au venit neapărat din cauza robotului. 

Dora a fost creat de Happy Recruiter, o companie de tehnologie din Târgu Mureș. Invenția e folosită, în prezent, de candidați din 27 țări și de peste 1.100 de companii din 18 țări din Europa și America de Nord.