Intel te ajută să faci mai ușor overclocking la procesoare cu un program

Intel te ajută să faci mai ușor overclocking la procesoare cu un program

Overclockingul este o soluție pentru a „stoarce” mai multă performanță de la PC-ul tău, dar nu este o tehnică pentru toți. Intel te ajută cu un program.

Overclockingul este un procedeu prin care o componentă hardware (fie el procesor, placă video sau memorii) este forțată să funcționeze la o frecvență mai mare decât cea de bază. Faci asta ca să crești performanța sistemului, însă există riscul ca sistemul să fie instabil.

Ca să faci overclocking trebuie să ai ceva habar despre cum funcționează un procesor, despre frecvențe, voltaj și răcire. Acest procedeu a devenit din ce în ce mai simplu în ultimii ani, mai ales datorită programelor software de la companii precum Nvidia sau AMD.

Cum să crești performanța PC-ului fără să cumperi componente noi

Intel este gata să-ți vină în ajutor și să te asiste la creșterea performanței sistemului tău, fără să fii nevoit să cumperi alte componente. Programul dezvoltat de Intel se numește Performance Maximizer și este capabil să modifice automat frecvența unui procesor i7 9700K, de la 4,6 GHz la 5,2 GHz, pe toate nucleele. Dacă toate cele opt nuclee funcționează stabil la această frecvență înseamnă o creștere semnificativă a performanței.

Performanace Maximizer ar trebui să monitorizeze constant comportamentul procesorului și să decidă care este voltajul necesar pentru a atinge o asemenea frecvență, cât este temperatura procesorului și se asigură ca tu să nu ai probleme pe viitor.

Acest program ar trebui să răspândească această procedură ce, până nu demult, era doar în apanajul celor tehnici. Cu un asemenea program, nu trebuie să faci decât să-l instalezi, îl lași să analizeze sistemul și decide care ar fi frecvența optimă pentru configurația sistemului tău (cât de performantă e placa de bază, cât de bine răcește coolerul etc).

Programul va fi disponibil din această lună și suportă modelele de procesoare deblocate Coffee Lake din seriile i5, i7 și i9. Din păcate, cei care dețin procesoare i3 vor trebui să se ocupe singuri de overclock.