07 iun. 2019 | 13:06

ING Bank s-ar pregăti pentru cea mai mare schimbare de până acum

ACTUALITATE
ING Bank s-ar pregăti pentru cea mai mare schimbare de până acum

ING Bank este implicată într-o tranzacție care ar putea schimba destul de mult banca olandeză. În România, e una dintre cele mai puternice bănci.

Grupul bancar olandez ING Group este interesat de o fuziunie cu grupul german Commerzbank. Mai multe publicații din Germania susţin că Ralph Hamers, CEO ING, şi-a exprimat interesul pentru o fuziune atât faţă de Guvernul german, care deţine peste 15% din acțiunile Commerzbank, cât şi faţă de directorul general de la Commerzbank, Martin Zielke, cu privire la declanșarea unor negocieri.

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, şi adjunctul ministrului german de Finanţe, Joerg Kukies, au discutat această posibilitate în luna mai când s-au întâlnit la Berlin.

Scopul este crearea unui jucător bancar european de talie mondială, iar ING Bank ar fi dispusă să renunțe la sediul central de la Amsterdam pentru Frankfurt. În urma apariției articolelor pe această temă, acțiunile Commerzbank au crescut cu 4%, iar ale ING Bank cu 2%.

ING Bank ar deveni un jucător mai puternic pe piața bancară

Olandezii nu sunt singurii interesați de această fuziune. Italienii de la UniCredit, dar și germanii de la Deutsche Bank au fost interesați. Dacă cele două bănci germane ar fi fuzionat atunci ar fi dat naștere unui gigant bancar cu o valoare de aproape 1.800 de miliarde de euro și cu o capitalizare bursieră de aproape 25 de miliarde de euro.

Totuși, sindicatele din Germania au avertizat că o astfel de fuziune ar duce la pierderea a 30.000 de locuri de muncă. Această tranzacție s-a prăbușit și este posibil ca Commerzbank să aleagă o altă bancă din altă țară.   Ralph Hamers ar fi promis că, în cazul în care ING va prelua Commerzbank, vor fi pierdute mai puţine locuri de muncă decât în cazul preluării de către Deutsche Bank.

După acel moment, Olaf Scholtz, ministrul german de Finanțe, a spus că este nevoie de o fuziune transfrontalieră. „Avem nevoie de bănci mari care să opereze în Germania”, a anunţat Scholz