21 sept. 2019 | 08:40

Influența alcoolului asupra personalității: ce spun cercetătorii despre schimbările pe care le suferi

ACTUALITATE
Influența alcoolului asupra personalității: ce spun cercetătorii despre schimbările pe care le suferi

Mulți consumatori de băuturi alcoolice folosesc alcoolul ca pe o scuză pentru ce au făcut aseară. Un grup de cercetători a vrut să vadă cât de autentice sunt transformările comportamentale.

În cercul tău de prieteni, ai indivizi cu personalități diferite la băutură. Unii sunt mai iubăreți, alți sunt mai agresivi, iar câțiva se moleșesc și merg să se culce. Efectul alcoolului asupra corpului uman și, mai ales, asupa personalității noastre variază destul de mult de la un om la altul.

S-ar putea să bei câteva pahare ca să prinzi curaj, când urmează să urci pe o scenă sau să intri în vorbă cu o fată. O bere s-ar putea să-ți mai taie din emoții și să-ți dea încredere în tine. În mod suspect, acea consecință a consumului de alcool este derivată din faptul că este un sedativ și te relaxează.

Cea mai fascinantă relație este însă între consumul de alcool și comportamentul antisocial. Această particularitate a fost documentată în cărți sau filme, dar și în lucrări de cercetare. S-ar putea să nu te fi certat doar o dată sau să fi văzut măcar o bătaie între persoane aflate în stare de ebrietate.

Oamenii de știință sunt de părere că certurile sau conflictele fizice ajung să fie urmări ale consumului de alcool din cauza inabilității de a interpreta corect contexte sociale. Cu alte cuvinte, nu mai înțelegi corect ce se petrece în jurul tău sau ce spun anumiți oameni, iar sentimentul de empatie cu cei din jur se pierde. În mod autentic, nu mai poți împărtăși stări și emoții cu cei din jur.

Pe de altă parte însă, consumul de alcool nu te scuză de anumite gesturi imorale. Chiar dacă ești dispus să ierți acțiunile unei persoane pentru că a băut prea multe pahare într-o seară, s-ar putea să greșești. Uneori, folosești și pentru tine această scuză și nu este deloc în regulă.

Un grup de cercetători a vrut să vadă cum este influențat nivelul de empatie și moralitatea unor persoane, după câteva shoturi de vodka. Testul detaliat la această adresă consta în expunerea participanților la fotografii cu persoane care manifestau anumite emoții. Inițial, feedbackul a fost cel la care te așteptai.

După câteva pahare, lucrurile s-au schimbat. Participanții au început să spună că sunt fericiți când văd oameni triști și că sunt triști atunci când văd oameni fericiți. Cu cât a crescut mai mult nivelul de ebrietate, cu atât a fost afectată mai tare emaptie, sentimentul care te face să relaționezi cu trăirile celor din jur.

Când vine vorba de moralitate însă, deznodământul a fost cu totul altul. Când era vorba de scenarii legate de moralitate, oamenii au răspuns la fel, independent de numărul de pahare de la bord. Cu alte cuvinte, nu poți să dai vina pe alcool dacă ai înșelat pe cineva, dacă ai mințit sau ai luat o altă decizie de care îți este rușine a doua zi. Ai fi luat aceeași decizie și fără să fi băut nimic, dar alcoolul ți-a oferit o aparentă scuză ca să fii mai împăcat cu tine, deși știai că greșești.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele