16 oct. 2019 | 10:43

Industria auto din România, mai mare decât cea din Anglia: cum este posibil

ACTUALITATE
Industria auto din România, mai mare decât cea din Anglia: cum este posibil

Producția de autoturisme din țara noastră se află pe un făgaș ascendent deja de câțiva ani. Primul model hibrid tocmai a ieșit de pe liniile de producție de la uzina Ford din Craiova.

În concordanță cu tendințele globale din piața auto, fabricile de mașini din țara noastră adoptă din ce în ce mai rapid soluții noi de producție. În plus, se aruncă la soluții de propulsie moderne, cu emisii de carbon minime. Nu este exclus nici ca numărul fabricilor din România să se extindă, în cazul în care grupul Volkswagen va relua negocierile pentru construcția unei fabrici Skoda la Arad. Toate proiectele din acest spectru sunt benefice pentru o industrie de 30 de miliarde de euro cu aproximativ 180.000 de angajați.

Piața auto din România este alimentată și de nevoia multor șoferi de a achiziționa autoturisme noi. În primele 9 luni din acest an, s-au înscris aproximativ 124.000 de exemplare, un record al ultimului deceniu. Comparativ cu anul trecut, creșterea este de 16%. Din acel număr, 47.000 sunt mașini produse pe teritoriul României, la Pitești și Craiova, un real beneficiu pentru uzinele Dacia și Ford.

Din prisma capacității de producție, cele două uzine au produs anul acesta aproape 355.000 de unităţi. În topul preferințelor, conduce Dacia Duster, locul al doilea fiind luat de modelul Eco Sport de la Ford.

Revenind la primul hibrid românesc, acesta este intitulat Ford Puma și a implicat o investiție de aproximativ 200 de milioane de euro. Pentru a facilita producția, americanii au angajat 1700 de oameni în plus.

În consecință, sunt șanse mari ca România să întreacă Marea Britanie anul acesta în top 5 state cu cei mai mulți angajați în industria auto. În 2018 eram la o distanță de 1000 de oameni, iar angajările masive din Craiova au remediat acel handicap. În final, industria auto românească a fost estimată la o valoare de 32 de miliarde de euro în 2018, iar românii au numai de câștigat din asta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele