05 feb. 2019 | 12:30

De ce o să-și schimbe oceanele culoarea până la finalul secolului XXI

ACTUALITATE
De ce o să-și schimbe oceanele culoarea până la finalul secolului XXI

Este evident că schimbarile climatice există, iar acestea afectează planeta în moduri în care nu te-ai gândi. Cea mai recentă descoperire este că schimbările climatice ar putea duce la alterarea culorii oceanelor.

Din cauza încălzirii globale, distribuția fitoplanctonului (planctonul, adică organisme acvatice, format din plante acvatice inferioare) în oceanele pământului se schimbă. Aceste creaturi microscopice sunt prea mici pentru a le vedea cu ochiul liber, însă efectul schimbării distribuției acestora va fi evident.

Schimbarea temperaturii apei schimbă culoarea oceanelor. Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology au dezvoltat un model care, folosind imagini colectate de sateliți, poate simula modul în care creșterea și interacțiunea fitoplanctonului se va schimba pe măsură ce temperatura oceanelor va crește.

În regiunile subtropicale, apele calde vor deveni și mai calde, îndepărtând fitoplanctonul și majoritatea vieții marine. În acele zone apa va părea mai albastră decât este în prezent.

În același timp, în apele mai aproape de poli, încălzirea globală va face ca apa să pară mai verde deoarece temperaturile în creștere încurajează apariția unui fitoplancton mai divers. Iar atunci când razele soarelui ajung la aceste organisme microscopice, lumina reflectată este verde.

Culoarea oceanului este dată de modul în care lumina soarelui interacționează cu organismele din apă. Moleculele de apă sunt capabile să absoarbă cea mai mare parte a spectrului luminos al luminii solare, cu excepția albastrului, motiv pentru care cea mai mare parte a oceanelor apare albastră în imaginile din satelit.

Totuși, atunci când apă există fitoplancton acesta absoarbe și reflectă diferite lunimi de undă de lumină și de aici culoarea verde în anumite zone ale oceanelor.

„Se pot observa schimbări climatice seminificate în anumite regiuni. Schimbările se pot observa cel mai bine în măsurători făcute din sateliți”.

Oamenii de știință au găsit, în urma simulărilor, că aproximativ 50% din suprafața oceanică a planetei își va schimba culoarea până la finalul secolului XXI-lea.