Încă o meserie luată de roboți: precedentul periculos care vizează spălătorii de vase

Încă o meserie luată de roboți: precedentul periculos care vizează spălătorii de vase

Se discută de mult timp despre riscul pierderii meseriilor de către oameni în fața roboților și a inteligenței artificiale, iar primii care vor avea de suferit se pare că sunt cei cu meserii aparent simple.

Mașini de spălat vase există de câteva decenii. Acestea sunt foarte similare vizual cu mașinile de spălat rufe, dar incorporează o serie de rafturi și răftulețe pe care să-ți pui vesela și tacâmurile. Din pricina construcției însă, acelea necesită totuși un volum semnificativ de asistență. Trebuie să pui detergent, să o configurezi de fiecare dată, să pui farfuriile într-un anumit fel. Asta înseamnă că, în mod inevitabil, este nevoie de un om lângă ea.

Un nou robot pentru spălat vase care se bazează pe camere video de înaltă rezoluție și algoritmi de inteligență artificială scoate din ecuație nevoia pentru un om lângă mastodontul din imaginea de mai sus. Creația intitulată Dishcraft este spectaculoasă din mai multe puncte de vedere, dar cel mai important aspect constă în faptul că nu obosește, nu face greșeli și, cu siguranță, nu cere o mărire de salariu.

Creatorii robotului sunt foarte încrezători că acest sistem revoluționar va fi un succes, mai ales în restaurante cu multe locuri sau în hoteluri. Singurul gest pe care trebuie să-l facă un om este să plaseze farfuriile într-o stivă în fața lui pe un cărucior. Din acel punct, robotul se descurcă să ridice fiecare farfurie fără să o spargă, să o întoarcă pe o parte și pe alta și să o ”lovească” cu jeturi de apă caldă și apă rece pentru a elimina orice urmă de murdărie.

Partea de inteligență artificială constă în utilizarea unor camere ”deștepte” care monitorizează integritatea și aspectul farfuriilor în fiecare moment al procesului de curățare. În funcție de feedbackul robotic, unele farfurii vor fi trecute printr-un ciclu adițional de curățare. În contextul în care această meserie de spălător de vase era una de început în restaurante, este foarte probabil ca un număr mare de oameni să sufere.

Citește și: