De ce n-ar trebui să bei alcool în ianuarie, conform specialiștilor în domeniu
Revelionul a trecut, iar mulți oameni au exagerat – ca în fiecare an – cu băutura. Tocmai de aceea, cercetătorii sugerează să începi anul cu un ianuarie în care să nu consumi alcool deloc.
O echipă de cercetători de la University of Sussex a încurajat oamenii să încerce un aș-numit „ianuarie uscat”. Ei au discutat cu 816 oameni care au încercat să nu consume alcool în luna ianuarie a anului 2018. Astfel, au descoperit că renunțarea la alcool, chiar dacă doar pentru o lună, îi ajută pe oameni să aibă mai mult control asupra obiceiurilor de consum alcool, să fie mai energici, să piardă din greutate și chiar să aibă o textură a pielii mai sănătoasă.
„Simplul act de a lua pauză de la alcool timp de o lună îi ajută pe oameni să bea mai puțin pe termen lung: până în august, oamenii spun că au parte de o zi fără alcool în plus pe săptămână”, a explicat unul din cercetători, psihologul Richard de Visser. „Mai sunt, de asemenea, beneficii imediate considerabile: nouă din zece oameni economisesc bani, șapte din zece dorm mai bine și trei din cinci pierd din greutate„.
Partea cea mai bună? Până și oamenii care nu au reușit să renunțe la alcool toată luna au avut parte de beneficii, chiar dacă mai mici. „Asta arată că există beneficii reale dacă doar încerci să participi în ianuarie uscat”, a zis de Visser.
Echipa de cercetători a descoperit că până în august, numărul de zile în care oamenii consumă alcool într-o săptămână a scăzut de la 4,3 la 3,3, iar numărul mediu de dăți în care oamenii se îmbată într-o lună a scăzut de la 3,4 la 4,1. „Să nu bei alcool pentru 31 de zile ne arată că nu ne trebuie alcool pentru a ne distra, pentru a ne relaxa, pentru a socializa„, a explicat Richard Piper, CEO la Alcohol Change UK. „Asta înseamnă că pentru restul anului suntem mai buni la a lua decizii cu privire la consumul nostru de alcool și la a evita să alunecăm în [capcana] de a bea mai mult decât vrem cu adevărat”.