02 oct. 2019 | 15:01

De ce nu mai pot fi instalate aplicațiile Google pe Huawei Mate 30

ACTUALITATE
De ce nu mai pot fi instalate aplicațiile Google pe Huawei Mate 30

În urma interdicției din Statele Unite, teoretic, aplicațiile Google nu ar putea fi instalate pe Huawei Mate 30 Pro, însă situația e un pic mai complicată.

Imediat după lansarea noului flagship Huawei, entuziaștii au arătat că, deși în mod legal nu ar fi avut permisiunea, pe telefon au putut fi instalate aplicații de la Google. Acum, acest lucru nu mai este posibil.

Huawei Mate 30 Pro este primul telefon lansat de companie după ce Donald Trump i-a tăiat accesul la afacerile cu companiile americane. Printre altele, compania n-a mai putut primi nici certificarea Google Play. Totuși, experții au arătat cum interdicția poate fi ocolită, prin intermediul unei aplicații de pe un site din China.

Cum au fost instalate aplicații Google pe Huawei Mate 30 Pro

John Wu, cercetător în securitate Android, a arătat cum LZPlay a fost folosită pentru a instala aplicații Google pe noul telefon de la Huawei. Aceasta este, de fapt, un backdoor: o metodă de a ocoli sistemele de autentificare sau de criptare ale unui dispozitiv.

Aparent, aceasta folosește anumite permisiuni Android specializate, găsite doar în telefoanele Huawei, inclusiv permisiunea de a instala alte aplicații ca aplicații de „sistem”.

Totuși, aceste permisiuni pot fi acordate numai de aplicațiile semnate digital de Huawei. Pentru asta, codul aplicației ar trebui să treacă printr-un proces riguros de verificare.

Ulterior, aplicația LZPlay a fost ștearsă. De atunci, Huawei Mate 30 Pro nu mai trece nici testele SafetyNet. Aceasta este modalitatea prin care Google se asigură că un dispozitiv este valid și sigur.

Cei de la 9to5google.com au folosit și ei LZPlay pentru a instala aplicații Google și au și reușit. Chiar au putut folosi opțiunea Google Pay pe noul telefon de la Huawei. Totuși, acum că backdoor-ul a fost șters, opțiunea nu mai funcționează pe flagship.

Telefonul funcținează momentan cu un Android open source. Rămâne de văzut cum va evolua situația cu Statele Unite.