Huawei agită spiritele în Germania: ce decizie a luat Deutsche Telekom în privința 5G

Huawei agită spiritele în Germania: ce decizie a luat Deutsche Telekom în privința 5G

Huawei e în mijlocul unui scandal de spionaj chiar în perioada în care se face trecerea la 5G. Iar statele UE, în frunte cu Germania, trebuie să decidă cum se raportează la compania chineză.

Huawei a dat peste cap planurile Deutsche Telekom în Germania. Din cauza incertitudinii politice, a decis să suspende acordurile pe 5G. Iar asta poate avea implicații la nivel național în Germania, cea mai mare economie a Europei. Practic, se așteaptă o undă verde din zona politică. Iar politicienii nu s-au înțeles încă.

Fie iau în seamă avertismentele venite de la americani referitoare la acuzațiile de spionaj în favoarea Guvernului de la Beijing, fie deschid ușa Huawei.

Până atunci, cei de la DT sunt fermi. Au suspendat toate tranzacţiile legate de reţelele 5G deoarece aşteaptă clarificări în dezbaterea privind potenţialele temeri legate de securitatea echipamentelor Huawei.

Huawei dă peste cap planurile Deutsche Telekom pe 5G

„Pe fondul situaţiei politice neclare, nu ne vom angaja în niciun fel de contract 5G cu niciun furnizor. În prezent îi informăm pe furnizori în legătură cu această decizie”, arată Deutsche Telekom.

Germanii vor să extindă acoperirea în 20 oraşe germane anul viitor. Dar, deocamdată, sunt ținuți pe loc și au dat drumul la 5G doar în câteva orașe. În Berlin, spre exemplu, parteneriatul e fix cu Huawei.

Scandalul în care sunt implicați chinezii de la Huawei a pornit după ce Washingtonul a transmis un mesaj clar partenerilor săi: să nu lucreze cu chinezii. Temerile ar fi că cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii pune în pericol securitatea naţională.

Mai exact, ar spiona, prin intermediul rețelisticii, în favoarea Guvernului de la Beijing.

Eliminarea echipamentelor Huawei din Europa nu va fi uşor de făcut, avertizează analiştii, întrucât majoritatea operatorilor de telefonie a comandat echipamente de la firma chineză.  Deutsche Telekom a instalat sisteme Huawei în câteva dintre miile sale de turnuri de telefonie mobilă.

În plus, tehnologia firmei chineze formează coloana vertebrală pentru unele din produsele cloud ale grupului german.

Citește și: