03 iul. 2019 | 14:24

Guvernul modifică taxa pe lăcomie ca România să aibă 5G în 2020

ACTUALITATE
Guvernul modifică taxa pe lăcomie ca România să aibă 5G în 2020

Guvernul va modifica OUG 114/2018 (supranumită taxa pe lăcomie) pentru operatorii telecom, ca ei să poată licita pentru spectru 5G și ca astfel guvernul să nu piardă câteva sute milioane de euro.

Guvernul Dăncilă vrea să adopte miercuri, 3 iulie, o nouă Ordonanță de Urgență, ce ar urma să corecteze neregulile produse de OUG 114/2018, controversata taxa pe lăcomie.

Acele prevederi adoptate în decembrie 2018 au bulversat piața telecom și fac imposibilă lansarea în acest an a licitației pentru noile frecvențe radio pentru serviciile 5G.

Conducerea Arbitrului telecom (ANCOM) a avertizat în data de 11 iunie că dacă nu sunt abrogate prevederile aferente sectorului telecom din OUG 114/2018 până la sfârșitul lunii iunie, licitația pentru noile frecvențe 5G nu mai poate fi organizată în acest an.

Asta însemnă că Guvernul pierde sute de milioane de euro și riscă un deficit bugetar. Și nu zicem noi asta, ci chiar Guvernul în expunerea motivelor pentru noul OUG : „Având în vedere necesitatea colectării până la sfârșitul anului 2019, la bugetul de stat, a sumelor estimate pentru valorificarea benzilor de frecvențe radio destinate comunicațiilor mobile, și evitarea unui risc de deficit bugetar”.

Ce se schimbă în telecom cu adoptarea noului OUG?

OUG 114/2018 prevedea plata către ANCOM a unui tarif fix de 3% din cifra de afaceri pentru furnizorii de comunicații. Noul tarif nu poate depăși 2% din cifra de afaceri  totală a furnizorilor de comunicaţii şi trebuie să acopere numai costurile administrative ale autorităţii de reglementare în domeniu în vederea îndeplinirii atribuţiilor acesteia de reglementare.

Noul proiect de OUG va cuprinde toate benzile de frecvențe pe care statul ar fi trebuit să le liciteze în acest an, dar care fuseseră omise în OUG 114.

În această taxă pe lăcomie a fost introdusă și o amendă pentru lucrări fără autorizație la construcția de rețele de comunicații. Aceste sancțiuni puteau ajunge până la 10% din cifra de afaceri.

Reprezentanții Orange, Vodafone și Telekom au transmis în luna martie în Parlament că dacă această prevedere din OUG 114 nu este îndepărtată, o vor ataca la Curtea Constituțională.

Guvernul a amânat aplicarea acestei amenzi până în septembrie 2019, iar acum o amână din nou până în martie 2020.