Groenlanda se topește rapid. Cât de rău arată lucrurile din spațiu FOTO
Efectele negative schimbărilor climatice și cele ale încălzirii globale sunt nenumărate, iar acum acestea se pot observa și din spațiu.
Probabil ai observat și tu că vremea a luat-o razna în ultima vreme, însă temperaturile ridicate nu sunt singura problemă.
Stratul de gheață din Groenlanda se topește extrem de rapid. Groenlanda a pierdut 11 gigatone de gheață într-o singură zi, pe data de 1 august, iar acest proces este unul atât de drastic încât poate fi observat din spațiu. Ca să-ți dai seama mai bine de magnitudinea situației, o singură gigatonă de apă ar putea umple aproximativ 400.000 de bazine olimpice.
Cum se vede situația din Groenlanda din spațiu
Cu ajutorul sateliților săi, NASA urmărește situația din Groenlanda din spațiu. Astfel, agenția spațială a ajuns la concluzia că miliarde de tone de apă topită de la acești ghețari a ajuns în Oceanul Atlantic de-a lungul lunii. Acest lucru a contribuit la o creștere semnificativă a nivelului mării.
Această imagine, surprinsă de satelitul Landsat 8, arată un adevărat lac format la marginea calotei glaciare din apa topită de la ghețari.
Nici de la nivelul Pământului lucrurile nu stau mai bine:
This is a roaring glacial melt, under the bridge to Kangerlussiauq, Greenland where it’s 22C today and Danish officials say 12 billions tons of ice melted in 24 hours, yesterday. pic.twitter.com/Rl2odG4xWj
— Laurie Garrett (@Laurie_Garrett) August 1, 2019
Schimbările climatice au foarte multe efecte negative asupra planetei noastre, iar topirea acestor ghețari din Groenlanda este doar unul dintre ele. În medie, Groenlanda a pierdut 286 de miliarde de tone de gheață între anii 1993 și 2016, arată niște date oferite de NASA, care urmărește situația și din spațiu.
Explicația pentru care ghețarii se topesc și dispar atât de rapid este una simplă. Un ghețar acumulează gheață pe timpul iernii iar aceasta se topește pe timpul verii. Totuși, atunci când gradul de topire din timpul verii este mai mare decât cel de acumulare din timpul iernii, ghețarul începe să dispară.