Ghidul companiilor auto, ca să știi cine îți produce mașina
Piața de mașini are o cantitate uriașă de branduri și modele, însă ghidul companiilor auto te va ajuta să înțelegi care sunt cele care domină industria.
„Arborele genealogic” al industriei auto este destul de complicat. De-a lungul timpului, producătorii de mașini au încheiat parteneriate unele cu altele pentru a-și consolida poziția pe piața mașinilor. În consecință, brandurile de mașini au în spate o corporație mamă, iar asta poate fi destul de derutant pentru mulți.
În acest sens, le-am identificat aici pe cele mai importante, într-un ghid al companiilor auto care să te ajute să înțelegi mai ușor cine deține pe cine pe această piață.
Ghidul companiilor auto: cine deține pe cine?
Volkswagen
Volkswagen s-a făcut remarcată inițial prin vânzarea mașinilor Beetle. Cu timpul, s-a dezvoltat extrem de mult și este una dintre cele mai mari companii producătoare de mașini din lume. Catalogul său de branduri este unul impresionant: deține Volkswagen, Skoda, Audi, Seat, Bugatti, Bentley, Porsche, Lamborghini și Ducati.
Fiat
Fabbrica Italiana Automobili Torino s-a înființat în 1899 și este una dintre cele mai vechi companii producătoare de mașini din lume. Acum, compania se numește Fiat Chrysler Automobiles (FCA) și controlează mult mai multe branduri. Este vorba despre: Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional, Lancia, Maserati, dar și toate brandurile Chrysler: Dodge, Jeep și Ram. T.
Compania a deținut și Ferrari, pentru o perioadă. Totuși, în 2016, a distribuit cele 80% dintre acțiunile pe care le deținea către restul acționarilor.
General Motors
Din ghidul companiilor auto nu putea să lipsească General Motors, o multinațională americană, care și-a pierdut din putere odată cu falimentul din 2009. Mai deține acum doar Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC și Holden, un brand distribuit doar în Australia.
Renault-Nissan
Relația dintre cele două companii care formează alianța este una complicată. Renault deține 43% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan deține doar 15% din acțiunile Renault. Nissan controlează brandurile Infiniti și Datsun. Renault deține Dacia și Mitsubishi.
BMW
Bayerische Motoren Werke a fost fondată în 1916, ca o companie care producea motoare de avioane. Ulterior, și-a extins producția și a început să facă motociclete și, mai apoi, mașini. În prezent, pe lângă mașinile BMW, compania mai deține MINI și Rolls Royce.
Toyota
În ghidul companiilor auto, Toyota este unul dintre cei mai mari producători de automobile din lume și deține brandurile Lexus, Daihatsu și Hino Motors.
Ford
De-a lungul timpului, compania a deținut acțiuni importante la Volvo, Jaguar, Land Rover, Mazda, Mercury și Aston Martin. Totuși, în afară de brandul Ford, compania deține complet doar Lincoln.
Tata
Tata este o companie indiană de care, cel mai probabil, nu ai auzit. Cu toate astea, pe lângă Tata, compania deține două branduri importante: Land Rover și Jaguar.