Gena care influențează masiv refacerea după un accident vascular cerebral
Se pare că oamenii care nu au o anumită genă se refac mai ușor în urma unui accident vascular cerebral sau a unei leziuni traumatizante la creier decât cei care o au.
Este vorba despre gena CCR5. Este aceeași genă care stă la baza controversei bebelușilor modificați genetic. O echipă de cercetători din China a creat primii copii modificați genetic. Copiii sunt două fetițe gemene, cu numele de Lulu și Nana. Ele au fost concepute in vitro, dar în momentul în care s-a format embrionul, ADN-ul lor a fost modificat. Oamenii de știință au modificat gena CCR5, pe care virusul HIV o atacă atunci când infectează corpul uman.
Oamenii care nu au gena aceasta prezintă, într-adevăr, o rezistență în fața virusului HIV. Cu toate astea, un studiu publicat în jurnalul Cell arată că lipsa acestei gene poate duce și la o recuperare mai dificilă în urma unui accident vascular cerebral. Oamenii de știință au dat unor șoareci medicamentul Maraviroc, care blochează receptorii CCR5, și au descoperit că aceștia au un control crescut asupra membrelor și mersului lor. Deși șoarecii nu au experimentat neapărat vreun accident vascular cerebral, descoperirea cercetătorilor poate să ofere detalii nebănuite despre boală, pentru că oamenii care au trecut printr-un accident vascular cerebral au dificultăți în a-și mișca și controla anumite părți din corp.
Cercetătorii au analizat însă și un grup de 450 de oameni care au trecut printr-un accident vascular cerebral de intensitate blândă sau moderată. Majoritatea nu aveau gena CCR5. După cum credeau, cercetătorii au descoperit că pacienții fără gena respectivă păreau să se refacă mai bine în urma accidentului vascular cerebral din punct de vedere fizic, al memoriei, al funcțiilor verbale și al atenției.
O posibilă explicație din spatele descoperirii este că lipsa genei CCR5 previne pierderea conexiunilor dintre neuroni localizați în apropierea zonei unde s-a produs accidentul vascular cerebral.