27 apr. 2019 | 08:04

Povestea gemenelor care au supraviețuit experimentelor de la Auschwitz

ACTUALITATE
Povestea gemenelor care au supraviețuit experimentelor de la Auschwitz
Facebook / CANDLES Holocaust Museum and Education Center

Lagărul de la Auschwitz este locul unde peste un milion de evrei și-au găsit sfârșitul. Unii au reușit să supraviețuiască, totuși.

Eva Mozes Kor s-a născut în România și face parte dintre norocoșii care nu și-au pierdut viața la Auschwitz. Dacă putem numi asta noroc.

Femeia are acum 85 de ani și este foarte activă. Călătorește prin lume, joacă în documentare, scrie cărți și chiar a reușit să pună pe picioare un muzeu dedicat experimentelor naziste.

Eva Mozes s-a născut în județul Sălaj, în 1934, într-o familie de evrei. A mai avut două surori, Edit și Aliz, dar și o soră geamănă, Miriam.

În 1944, toată familia este trimisă în lagărul de la Auschwitz. De îndată ce naziștii au aflat că Eva și Miriam sunt surori gemene, le-au separat de restul familiei. Atunci a fost ultima dată când cele două și-au mai văzut părinții și celelalte două surori. Nici până în ziua de azi nu știu ce s-a întâmplat cu aceștia.

Experimentele pe gemeni de la Auschwitz

Fenomenul gemenilor era interesant pentru mulți doctori naziști. Printre aceștia se număra și medicul Josef Mengele, supranumit „Îngerul Morții”.

Zeci de mii de oameni au devenit victimele experimentelor oribile ale acestuia. Medicul avea un scop evident, pentru un nazist: voia să își dea seama cum ar putea crește rata nașterii în cazul femeilor ariene. De asemenea, urmărea să afle și cum anumite boli afectează corpul uman.

Pentru a-și îndeplini scopul, Mengele se folosea de frați gemeni. Injecta unuia un virus mortal și compara apoi simptomele acestuia cu fratele geamăn sănătos.

Cele două surori, Eva și Miriam, au fost și ele supuse mai multor experimente. Eva Mozes își amintește noaptea când a fost dusă în laborator, unde medicul a prelevat o cantitate uriașă de sânge și i-a făcut mai multe injecții în brațul drept. Toate astea au avut efecte asupra Evei: a avut apoi febră, brațele și picioarele i s-au umflat și i-au apărut pe toată suprafața pielii pete roșii.

Doctorul Mengele i-a spus atunci că nu mai are decât două săptămâni de trăit.

În mod curios, Eva a continuat să trăiască și după acest termen. Din cei peste 1.500 de gemeni de la Auschwitz, numai 300 au supraviețuit.

Eliberarea de la Auschwitz

La 27 ianuarie 1945, deținuții de la Auschwitz au fost eliberați de Armata Roșie. Cele două fete aveau atunci 11 ani.

Ulterior, acestea s-au întors în România, dar nu au găsit nimic aici din viața lor de dinainte de lagăr. Au primit permisiunea să emigreze în Israel, unde au servit în armată. Aici, Eva s-a căsătorit cu un american. Cei doi s-au mutat în Statele Unite în 1960 și au avut doi copii.

Pentru tot restul vieții, Miriam a suferit de boli de rinichi din cauza experimentelor de la Auschwitz. A murit în 1993, la 59 de ani.

Eva, pe de altă parte, trăiește și acum și este implicată în tot felul de activități educaționale.

Cât despre Josef Mengele, acesta a fugit în America Latină după război. Nu a fost niciodată pedepsit pentru faptele sale.