Astronomii au descoperit o gaură neagră care bântuie prin Calea Lactee
Găurile negre sunt greu de găsit, din moment ce nu emit radiații electromagnetice (cu excepția radiațiilor Hawking care, dacă există, nu le putem detecta). Atâta timp cât nu fac ceva remarcabil – de exemplu să se ciocnească sau să absoarbă alte corpuri – găurile negre sunt invizibile în fața metodelor noastre de detecție.
Știm deja, la nivel teoretic, că există găuri negre stelare, care se formează în urma exploziilor unor stele masive, care au o masă de 100 de ori mai mare decât a Soarelui. Mai apoi, sunt găurile negre supermasive, care au de 100.000 de ori masa Soarelui.
Între cele două extreme rămâne însă o întrebare – există acele găuri negre stelare și supermasive cu adevărat? Un studiu realizat de astronomii de la National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) arată că o asemenea gaură neagră s-ar afla mai aproape decât credeam – la 20 de ani lumină de centrul galaxiei Calea Lactee.
Astronomii au folosit telescopul radio Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA) pentru a face descoperirea. Astfel, au descoperit raze de gaz molecular care orbitează un obiect masiv invizibil.
„Când am verificat datele ALMA pentru prima oară, eram foarte entuziasmat, pentru că gazul observat arăta mișcări orbitale evidente, care sugerează puternic că un obiect masiv invizibil pândește”, a explicat astrofizicianul Shunya Takekawa.
S-au mai observat și înainte nori compacți de velocitate mare, care apăreau ca un rezultat al coliziunilor între norii supernovelor. Obiectul invizibil însă – HCN-0.009-0.044 – nu are nici forma, nici modelul de expansiune specifice unor asemena coliziuni. Ei cred că HCN-0.009-0.044 este o gaură neagră, care ar putea avea masa a 32.000 de sori.
„Rezultatele noastre oferă noi dovezi de circumstanță pentru o gaură neagră rătăcitoare, cu masă medie, în centrul galaxiei, sugerând de asemenea că și norii compacți de velocitate mare pot fi sonde de găuri negre în repaos”, au subliniat cercetătorii în lucrarea lor, care poate fi citită pe arXiv.