10 sept. 2019 | 07:37

Foxconn își exploatează muncitorii ilegal, pentru iPhone 11: Apple a confirmat gravitatea situației

ACTUALITATE
Foxconn își exploatează muncitorii ilegal, pentru iPhone 11: Apple a confirmat gravitatea situației

Foxconn are o lungă tradiție când vine vorba de exploatarea muncitorilor pentru a face față producție de terminale Apple, iar noul iPhone 11 nu este excepție de la regulă.

Cei de la Apple sunt foarte optimiști că smartphone-urile ce urmează să se lanseze în această seară vor reprezenta un succes de proporții. În orice alte condiții, ar fi ciudat să pună atât de multă presiune pe Foxconn, încât chinezii să încarce mai multe legi pentru protecția muncitorilor.

Încă de pe vremea când Steve Jobs făcea inspecții la centrele de producție Foxconn, cel mai mare producător de dispozitive Apple își forța muncitorii să lucreze în niște condiții inumane. Rata sinuciderilor în căminele companiei chinezești era atât de mare, încât au fost instalate plase în jurul clădirilor pentru a prinde oamenii care săreau la intervale regulate de timp.

Au trecut 10 ani de atunci, dar situația nu pare să fie semnificativ mai roz pentru muncitorii Foxconn. Organizația Chinese Labor Watch a creat un raport prin intermediul căruia semnalizează mai multe încălcări ale drepturilor angajaților și ale legilor chineze. Raportul cu pricina a declanșat o investigație internă din partea Apple care a confirmat o mare parte dintre iregularități.

Cea mai mare problemă ține de faptul că forța de muncă Foxconn este formată în proporție de 50% din anagajți temporari, pe care îi explotează la fel ca pe orice alți muncitori, dar fără să le ofere niciun beneficiu sau siguranță a locului de muncă. Legea din China restricționează acest tip de angajați la 10%.

În teorie, Apple lucrează cu Foxconn pentru remedierea acestor probleme, dar orice schimbări semnificative la nivelul forței de muncă ar putea duce la micșorarea ratei de producție a noilor terminale iPhone 11. Cu alte cuvinte, este puțin probabil să se schimbe ceva, în contextul în care compania de Tim Cook a dus la această explozie de personal.

Printre alte probleme, se numără dorința angajatorului pentru ore suplimentare. Deși Apple a confirmat că muncitorii au vrut să facă ore suplimentare și nu au fost forțați, mulți dintre ei sunt studenți care făceau practică la fabrică și nu au voie prin lege să lucreze mai mult decât norma. Apple s-a asigurat că nu va mai fi cazul pe viitor, în ceea ce-i privește pe studenți.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele