Fondatorul Xiaomi a pierdut un pariu de 150 de milioane de dolari

Fondatorul Xiaomi a pierdut un pariu de 150 de milioane de dolari

Lei Jun, CEO și fondator al Xiaomi, a făcut un pariu de 150 de milioane de dolari, în urmă cu cinci ani de zile, iar acum a venit timpul să plătească.

Se pare că fondatorul Xioami ar fi pierdut un pariu de sute de milioane de dolari. În decembrie 2013, Lei Jun, fondatorul producătorului de telefoane Xiaomi, a făcut un pariu pe care multă lume l-a considerat nebunesc. A pariat 1 miliard de yuani (150 de milioane de dolari), însă va plăti acestă sumă?

El a spus că veniturile Xiaomi le vor depăși pe cele ale producătorului Gree Electric Appliances în cinci ani de zile. Acestă declarație a avut loc în timpul unui eveniment televizat, deci nu are cum să nege că așa s-a întâmplat. „Întreaga națiune ne este martoră, dacă veniturile noastre vor fi mai mari decât cele ale Gree în cinci ani de zile, doamna președinte Dong, vă rog să-mi plătiți un yuan”, a spus Lei Jun atunci. La care, reprezentant Gree a replicat: „Să facem acest pariu pe 1 miliard de yuani”

Xiaomi, un exemplu de succes din China

Au trecut cinci ani de atunci și ambele companii și-au dezvăluit rezultatele financiare. Gree Electric Appliances a dezvăluit că a înregistrat venituri de 198 de miliarde de yuani în 2018, adică cu 20 de miliarde de yuani mai mult decât Xiaomi. Producătorul de smartphone-uri a livrat sub așteptările analiștilor și prețul acțiunilor la bursa din Hong Kong au scăzut cu 30% de la momentul listării din iulie 2018.

Nu se știe dacă fondatorul Xiaomi va respecta pariul și va plăti suma pusă în joc. Provocarea lui din 2013 a fost văzută ca una îndrăzneață împotriva unei companii de succes, care avea mai mulți angajați, mai multe fabrici și venituri mult mai mari decât Xiaomi.

Reprezentanții ambelor companii au refuzat să comenteze asupra pariului. Interesant este că jocurile de noroc (inclusiv pariurile) sunt interzise în China.

Sursa: Bloomberg
Etichete: