23 aug. 2019 | 10:30

Fenomenul viral cu Dacia: de ce mașina românească le pune probleme străinilor

ACTUALITATE
Fenomenul viral cu Dacia: de ce mașina românească le pune probleme străinilor

Probabil că pentru tine Dacia nu mai are niciun secret. O știi din copilărie, ai călătorit cu unul dintre noile modele sau probabil că deții o așa mașină. Nu-i la fel pentru străini. Și acum au ajuns să fie ironizați pe internet dintr-un motiv de altfel firesc.

Dacia e una dintre mașinile care au ajuns în jocurile video. De la Grand Theft Auto, unde te puteai plimba cu un model 1300 sau cu un Logan, până la PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS. Acesta e unul dintre titlurile de mare succes din ultimii ani și cel mai des îl găsești scris PUBG. Da, există Dacia în acest joc și poate fi găsită pe harta Erangel. E vorba de un model 1300, clasic.

Străinii nu știu să pronunțe Dacia

Problema e însă că străinii, în special vorbitorii de engleză, nu știu cum ar trebui pronunțat numele mașinii românești. Pentru noi e la îndemână, dar pentru alții e aproape imposibil să nimerească.

Conform publicației BGR India, cei mai mulți pronunță daa-see-ah. Ceea ce, fonetic, în română ar fi așa: deisia. Ei bine, în engleză, Dacia se pronunță astfel: daa-chi-uh. La fel, fonetic, ar suna așa: dașia.

Problema rămâne însă în filme și seriale, unde fie este vorba de vreun nume de personaj, fie chiar e vorba de mașină. Cel mai des se ajunge la forma deișia.

În caz că Dacia va deveni și mai populară, eventual cu noua mașină, poate ar trebui să fie mai mare promovarea pronunțării corecte.

În altă ordine de idei, despre PUBG ar trebui să știi că de la el s-au inspirat creatorii Fortnite. Și nu e lipsit de violență, și poate da dependență, ceea ce l-a făcut să fie interzis în anumite țări. Una dintre ele este Nepal, unde autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor a dat ordin furnizorilor de internet să blocheze accesul la serverele PUBG.

Asta a venit pe fondul îngrijorării părinților că odraslele lor nu mai învață și nu-și mai respectă obligațiile de zi cu zi din cauza jocului.