04 aug. 2019 | 10:38

Fata ucisă în Caracal, comemorată la Untold. Ce a afișat pe scenă Don Diablo

ENTERTAINMENT
Fata ucisă în Caracal, comemorată la Untold. Ce a afișat pe scenă Don Diablo
Untold / Facebook

Cu o zi înainte de momentul DJ-ului Don Diablo la Untold, testele ADN au confirmat că Alexandra, fata dispărută în Caracal, a fost ucisă. DJ-ul a adus-o în amintirea publicului într-un mod excepțional.

„Ne vei lipsi, nu vei fi uitată oriunde ai fi”, a fost mesajul rostit pe scena Cluj Arena. Asta s-a întâmplat în timpul show-ului realizat de DJ Don Diablo la Untold. Pe ecranul principal de pe scenă a fost afișată și o poză cu Alexandra.

Alexandra Măceşanu (15 ani) a fost dată dispărută 24 iulie. Câteva zile mai târziu, după câteva apeluri la 112 ale fetei, a fost reținut cel suspect că a ucis-o. Inițial el și-a recunoscut fapta, iar testele ADN, al căror rezultat a fost comunicat pe 2 august, au arătat că e vorba de ea.

Ce importanță au avut testele ADN în cazul Alexandrei?

Don Diablo Untold Alexandra

Imaginea Alexandrei afișată pe scenă la Untold

Raportul final pe testele ADN realizate de specialiști e așteptat luni. Preliminar, vorbim de-o potrivire în proporție de 99%. Familia a fost prima informată chiar de către ministrul Justiției Ana Birchall. Potrivit DIICOT, testele ADN confirmă astfel varianta lui Gheorghe Dincă. El a susținut că a omorât-o pe Alexandra și apoi i-ar fi ars corpul.

În cazul Alexandrei, analiza s-a bazat pe comparația cu genele părinților În privința testului genetic, resturile de oase au fost comparate cu probe ADN de la tatăl și mama sa.

Probabilitatea rezultată este, de asemenea, aproape de certitudine. În criminalistică, analiza ADN pentru a identifica făptașul sau victima unei crime a fost dezvoltată în anii ‘80. De-atunci, analizele ADN au schimbat lumea criminalisticii în toată lumea și au ajutat la rezolvara unor cazuri aproape imposibile.

Prima condamnare pe baza analizelor ADN, a fost obținută în anul 1988, când Colin Pitchfork a fost găsit vinovat de violarea și uciderea a două adolescente din Leicester, în 1983 și 1986.

Chiar dacă 99,9% din secvențele ADN uman sunt identice la toți oamenii, suficient din ADN este diferit. E astfel posibil ca analizele genetice să distingă ușor între un individ și altul, exceptând cazul în care cei doi sunt gemeni identici monozigoți (care pornesc în viață cu același profil genetic).