23 nov. 2019 | 10:05

Facebook și Google, o amenințare pentru drepturile omului: studiul care îți schimbă perspectiva

ACTUALITATE
Facebook și Google, o amenințare pentru drepturile omului: studiul care îți schimbă perspectiva

Facebook și Google au un model de business foarte profitabil construit în defavoarea intimității tale, iar un nou raport atrage atenția asupra modului în care încalcă drepturile omului.

Amnesty International este una dintre cele mai importante organizații care actiează la scară globală pentru protejarea drepturilor omului. De cele mai multe ori, auzi de instituția cu pricina în contextul unor procese cu repercusiuni importante. De această dată însă, au lansat un avertisment cu referire la modelul de afaceri al Facebook și Google.

În opinia ONG-ului, Facebook și Google prezintă o amenințare sistematică și fără precedent pentru drepturile omului. În opinia Amnesty International, îngrijorarea lor este justificată atunci când practicile de supraveghere pe care le folosesc cei mai importanți giganți din tech sunt omniprezente, în fiecare colțișor al vieții tale.

Raportul disponibil la această adresă insistă pe faptul că ignorăm cu prea multă ușurință ”supravegherea omniprezentă a miliarde de oameni”. Organizația speră să convingă cele două companii să-și schimbe radical modelul de afaceri.

Dacă mai este o surpriză pentru cineva, Amnesty atrage atenția asupra faptului că, deși Facebook și Google nu te taxează, utilizatorii plătesc pentru acele servicii cu datele lor private. Raportul face referire și la scandalul Cambridge Analytica ca o dovadă a modului în care aceste informații pot fi folosite împotriva utilizatorilor care le-au pus la dispoziție.

”Google și Facebook ne-au ciobit constant intimitatea noastră, de-a lungul timpului. Acum suntem în capcană. Fie ne arătăm supuși în fața acestei mașini universale, în care datele noastre sunt transformate în muniție pentru a ne manipula și influența, fie renunțăm la beneficiile lumii digitale. Aceasta nu poate fi niciodată o alegere legitimă”, a insistat Kumi Naidoo, secretarul general al Amnesty International.

Pentru că realizează faptul că Google sau Facebook nu vor schimba niciodată nimic, eventual doar în mai rău, cei de la Amnesty International speră să convingă guvernele să penalizeze acest model de business construit în jurul supravegheri persoanelor, prin legislație pentru protejarea intimității și datelor personale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele