24 ian. 2019 | 12:16

Facebook cheltuie câteva milioane de dolari ca să îți arate că face și bine

ACTUALITATE
Facebook cheltuie câteva milioane de dolari ca să îți arate că face și bine

Facebook încearcă să ne asigure că se preocupă de securitatea noastră. Pentru asta, face un parteneriat cu Universitatea Tehnică din München pentru crearea unui institut care va cerceta etica inteligenței artificiale.

Potrivit Facebook, cu o investiție de 7,5 milioane de dolari, Institutul pentru Etica în Inteligența Artificială va explora problemele etice ale inteligenței artificiale (AI) și va elabora îndrumări etice pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei în societate și economie. Prin intermediul activității sale, institutul va avea ca scop explorarea problemelor fundamentale care afectează folosirea inteligenței artificiale și au impact asupra ei, cum ar fi securitatea, viața privată, corectitudinea și transparența.

Compania a fost, în ultima vreme, ținta criticilor din mai multe motive, în special pentru că nu a împiedicat răspândirea știrilor false, a propagandei teroriste și a discursului urii. Totodată, 2018 a fost un an extrem de plin, mai ales pentru că a permis scurgerea de date personale în celebrul scandal Cambridge Analytica și anul trecut s-a aflat.

În fața senatorilor americani, Mark Zuckerberg, CEO Facebook, a făcut referire la AI pentru a explica modul în care compania ar putea-o utiliza pentru a sorta mesajele nepotrivite de pe rețeaua socială. De fapt, mai mereu Zuckerberg a spus că va încerca să rezolve problemele cu algoritmi. Până acum n-a făcut o treabă prea bună.

Un prim pas în această privință pare să fie acest centru de cercetare. Oamenii de știință și-au exprimat de-a lungul timpului îngrijorarea cu privire la implicațiile etice ale inteligenței artificiale, și atenționează asupra pericolului utilizării acesteia, precum manipularea socială, invadarea vieții private, dar și existența unei nepotriviri dintre obiectivele noastre și cele ale mașinii.