Facebook ți-a ignorat din nou securitatea: sute de milioane de parole necriptate
La această oră, pare că nu trece nicio săptămână fără încă un scandal de proporții cu Facebook în rolul principal. Partea tristă este că, de fiecare dată, utilizatorii sunt victime.
Aproximativ 600 de milioane de utilizatori de Facebook vor primi în următoarele zile o notificare pe marginea securității contului. Cu acea ocazie, vor afla parola lor a fost stocată într-un format necriptat și că a putut fi văzută fără niciun fel de restricții de către aproximativ 20.000 de angajați Facebook de pe întregul mapamond.
În acest moment, a devenit aproape subiect de glume modul penibil în care Facebook își tratează miliardele de utilizatori și ignoră securitatea datelor lor și un nivel decent de intimitate. Cea mai recentă dezvăluire nici măcar nu vine din partea unor publicații de renume, în urma unor investigații complicate.
Oficialii Facebook au recunoscut într-un comunicat oficial publicat pe blogul companiei că au aflat încă din luna ianuarie a acestui an că au fost stocate pe serverele gigantului, în format text, sute de milioane de parole ale unei părți importante dintre utilizatorii rețelei.
Cei mai mulți dintre utilizatorii care au devenit vulnerabili sunt utilizatori ai aplicației Facebook Lite. Respectiva variantă a programului este una cu un consum de resurse hardware mai mic. Pe lângă ei, se mai află zeci de milioane de utilizatori ai aplicației obișnuite de Facebook și câteva zeci de mii de pasionați de Instagram.
În cazul în care îți ține de cald un astfel de argument, vicepreședintele Facebook a afirmat că parolelele nu au fost niciodată vizibile pentru persoane din afara companiei. De parcă cei 20.000 de angajați ar fi sfinți și nu pot fi cumpărați. ”Nu am găsit nicio dovadă că cineva intern a abuzat sau a accesat fără temei” baza de date, a declarat Pedro Canahuati.
Cei de la Facebook au fost destul de restrictivi în a detalia amploarea reală a situației, dar câteva particularități au scăpat online. Un angajat cu senioritatea din companie, sub condiția anonimatului, a declarat pentru Krebs on Security că, în total, a fost găsite aproximativ 600 de milioane de parole stocate în text, începând cu 2012 și până în ianuarie 2019.
Mai mult de 20.000 de angajați Facebook putea căuta pe cineva în lista celor afectați de problemă. Ca referință, conform celui mai recent inventar de la finele lui 2018, Zuckerberg avea 35.587 de persoane angajate. Logurile de acces ale bazei de date cu pricina au confirmat că aproximativ 2000 de ingineri au realizat nouă milioane de interogări în acea bază de date.