23 mart. 2019 | 18:20

De ce au făcut americanii experimente de canibalism pe pisici

ACTUALITATE
De ce au făcut americanii experimente de canibalism pe pisici

Un raport arată că U.S. Department of Agriculture (USDA) a cumpărat carne de pisici și de câini din străinătate, pe care le-a oferit drept hrană unor pisici sănătoase.

Raportul care a dezvăluit aceste lucruri a fost publicat de o organizație nonprofit, numită The White Coat Waste Project. Conform acestui raport, diverse părți din corpurile animalelor moarte au fost date fie spre consum pentru pisicile sănătoase, fie au fost injectate în șoareci de laborator. Experimentele ar fi fost conduse de Serviciul de Cercetări în Agricultură de la USDA. Ele au avut însă un impact limitat asupra sănătății publice. Așadar, de ce USDA a petrecut mai bine de un deceniu cu aceste experimente?

Scopul ar fi fost cercetarea toxoplasmozei, o infecție cauzată de parazitul Toxoplasma gondii, potrivit vice-președintelui de la The White Coat Waste Project, Justin Goodman. Toxoplasmoza este una din cele mai întâlnite infecții cu paraziți din lume, dar este și una din cauzele principale ale morților pricinuite de bolile de alimentație în Statele Unite ale Americii.

Oamenii se pot infecta cu Toxoplasma gondii în mai multe moduri, cum ar fi consumarea de carne gătită insuficient, a fructelor de mare contaminate, a laptelui nepasteurizat de capră sau prin expunerea la excrementele de pisică. Pisicile ajung să fie infectate după ce mănâncă rozătoare, păsări sau alte animale mici infectate. Mai apoi, excrementele acelor pisici ajung să fie infectate cu ouăciste până la trei săptămâni.

Cercetătorii au sperat că dacă vor hrăni pisici sănătoase cu limbi, inimi și creiere de la pisici și câini de pe alte meleaguri vor înțelege cât de frecventă este toxoplasmoza în rândul animalelor din jurul lumii. Goodman a ținut însă să sublinieze că „aceste experimente de canibalism pe pisicuțe nu au absolut nicio relevanță asupra sănătății oamenilor sau animalelor și, sincer, sună mai mult precum scrierile din jurnalul unui criminal în serie [la început de drum] decât orice altceva”.

Cei de la The White Coat Waste Project au spus că aceste experimente de canibalism au început, cel mai probabil, în 2003, și au continuat cel puțin până în 2015.  Mai mult, un alt proiect scandalos dezvăluit de cei de la The White Coat Waste Project a fost acela în care cercetătorii au crescut 100 de pisicuțe pe an. Când pisicuțele au împlinit două luni, li s-a dat să consume carne crudă contaminată cu Toxoplasma gondii. Ulterior, din excrementele pisicilor au fost extrase ouăle de paraziți, pentru a fi folosite în experimente de siguranță alimentară. La final, cercetătorii au eutanasiat pisicuțele, care între timp fuseseră vindecate, pentru că nu le mai erau utile. Se crede că 4.000 de pisicuțe au fost ucise în acest mod.

Oamenii legii din Statele Unite ale Americii au încercat să reintroducă încă așa numitul „Act Pisicuță”, o lege care ar putea să pună capăt permanent obiceiului celor de la USDA să ucidă pisicuțe. Goodman a ținut să sublinieze că „faptul că USDA nici măcar nu a încercat să apere ceea ce s-a dezvăluit ieri este dovada că nu au cu adevărat un motiv bun pentru care au făcut asta”.