04 oct. 2019 | 09:58

Efectul pe care îl are asupra ta faptul că trăiești în București și nu în alt oraș

ȘTIINȚĂ
Efectul pe care îl are asupra ta faptul că trăiești în București și nu în alt oraș

Există o mulțime de gene care îți pot influența IQ-ul. Specialiștii au descoperit că și mediul în care trăiești are un impact radical asupra inteligenței.

De asemenea, și experiențele stresante pot declanșa sau inhiba expresia acelor gene. Aceste lucruri au dat naștere la epigenetică, ramura geneticii care analizează variația trăsăturilor fenotipice care sunt cauzate de aspecte ale mediului înconjurător.

În ce măsură îți influențează IQ-ul orașul în care trăiești

În acest sens, o echipă de cercetători de la Charité – Universitätsmedizin Berlin au aruncat o privire mai atentă asupra modului în care mediul ne influențează IQ-ul. Astfel, au descoperit că experiențele prin care trecem afectează nu doar funcționarea creierului, ci însuși felul în care se manifestă anumite gene.

La studiu au luat parte 1.500 de adolescenți sănătoși. Cercetătorii au analizat caracteristicile anumitor gene ale acestora și au comparat rezultatele cu scorurile IQ și alte trăsături neurologice. Ei au analizat acele gene care aveau de-a face cu anticipația recompenselor din centrul care se ocupă de luarea deciziilor.

Rezultatele au arătat că în cazurile în care gena DRD2 era blocată din punct de vedere epigenetic, nivelul IQ-ului era mai mic. Mai mult, oamenii cu această schimbare epigenetică la nivelul genei DRD2, aveau un țesut mai puțin dens la nivelul centrului de luare a deciziilor din creier decât restul. Un posibil factor ar fi stresul din copilărie.

„Activitatea genelor indusă de mediul înconjurător se alătură acum restului de factori cunoscuți că influențează performanța la testele IQ, precum sărăcia și constituția genetică”, a zis autorul principal al studiului, Jakob Kaminski. „În acest studiu, am putut observa cum diferențele individuale în rezultatele la testele IQ sunt legate și de schimbările epigenetice și de diferențele în activitatea cerebrală, care se află sub influența mediului înconjurător”.