29 mart. 2019 | 09:00

Efectul neprevăzut al rețelelor sociale asupra memoriei și amintirilor

ACTUALITATE
Efectul neprevăzut al rețelelor sociale asupra memoriei și amintirilor

Facebook, Instagram sau Snapchat sunt platforme unde publicăm poze și clipuri video din viața de zi cu zi. Însă acest obicei are avea un impact negativ asupra amintirilor.

Rețelele sociale ne distrug amintirile. Documentarea zilnică a vieților noastre pe Snapchat, Instagram și Facebook ne scad șansele de a reține acele amintiri, arată un nou studiu.

Crearea unei amintiri începe cu percepția: creierul înregistrează senzații vizuale, auditive, olfactive și tactile precum dulceața și prospețimea unei înghețate de mentă sau mirosul de magnolie în timpul unei seri de vară. Apoi creierul trimite aceste senzații către hipocamp pentru a determina dacă devin amintiri pe termen lung.

Factori precum familiaritatea, repetarea, excitația emoțională, toate contribuie la transformarea experiențelor în amintiri pe termen scurt sau lung.

Ce impact are actul de fotografiere asupra memoriei

„Creșterea excitării emoționale în timpul unei experiențe stimulează amigdala să elibereze substanțe chimice ceea ce face ca acele experiențe să fie codificate ca amintiri pe termen lung”, se arată în cartea „Making Lasting Memories: Remembering the Significant” de James L. McGaugh.

Fluxul tehnologiei din prezent a făcut să fie mai dificil ca oricând să ne conectăm emoțional la experiențele noastre. Snapchat a devenit foarte popular datorită formatului „stories” – fotografii și clipuri video ce dispar de pe platformă după 24 de ore.

Trei ani mai târziu, Facebook a furat acestă funcție și a implementat-o în Instagram. La scurt timp, stories pe Instagram a devenit foarte popular și peste 700 de milioane de oameni publică asemenea conținut în prezent.

Acest format a spart rutina de fotografii statice și acum utilizatorii publică imagini și clipuri video care mimează realitatea și dă un aer mai casual aplicației. Acum există o presiune de a publica mai des fotografii și clipuri din momentele incitante, din experiențele noastre, din călătorii. Totuși, asta nu ar fi benefic asupra capacității noastre de a reține momente.

Noi studii arată că atunci când facem fotografii tindem să ne desprindem de moment pentru a captura acea experiență. Drept urmare, acea amintire nu este stocată adânc.

De ce ar trebui să nu documentezi toate aspectele vieții tale

În studiul „Forget in a Flash: A Further Investigation of the Photo-Taking Impairment Effect”, a fost analizat efectul camerei foto asupra memoriei omenești și s-a descorperit că oamenii tind să nu mai țină o amintiri pe termen lung atunci când realizează fotografii.

„Nu mai trăiești momentul. Pui literalmente un ecran între tine și evenimentul pe care vrei să-l trăiești. Și se pare că este nevoie de puțin timp pentru a reveni din nou la modul «ok, trăiesc acestă experiență. Sunt prezent»”, a explicat Julia Soares, cercetător și autor al studiului citat mai sus.

Aceste întreruperi reprezentă punctul esențial al efectului de diminuare al memoriei. Totuși, dacă există o intenție în spatele realizării unei fotografii (pentru a ne aminti de acel moment mai târziu) poate fi în beneficiul memoriei.

Studiile în acest domeniu sunt încă la început, dar Julia Soares a spus că „există motive pentru a crede că cu cât este mai mare intenția în spatele realizării fiecărei fotografii, cu atât sunt mai puține șanse să uiți acel moment”.

Practic, dacă faci fotografii doar pentru a le publica pe Facebook sau pe Instagram atunci există șanse mai mare de a nu-ți mai aduce aminte evenimentul mai târziu.

Data viitoare când vrei să faci o fotografie pentru Stories gândește-te dacă este mai important pentru tine să primești „like-uri” și vizualizări sau dacă este mai important chiar să trăiești acel moment.