17 ian. 2019 | 18:47

Cum vezi Super Luna Sângerie, fenomenul astronomic deosebit

ACTUALITATE
Cum vezi Super Luna Sângerie, fenomenul astronomic deosebit

În câteva zile, Luna va împrumuta culoarea sângelui închegat în timpul unei eclipse rare care promite să fie spectaculoasă.

Oamenii din America de Nord, America de Sud, Africa de Vest și mare parte din Europa vor putea să se bucure pe 20 ianuarie de Super Luna Sângerie, următoarea eclipsă totală de Lună Sângerie va fi abia în 2021. În România, eclipsa va putea fi văzută la ora 06:41 AM, deci va trebui să te trezești foarte devreme dacă vrei să o prinzi.

Faza totală a eclipsei va fi cu trei sferturi de oră mai scurtă decât eclipsa de Lună Sângerie din 2018 (când a durat o oră și 43 de minute, cu patru minute mai puțin față de maximul de timp pe care îl poate atinge acest fenomen). Eclipsa totală din 2018 rămâne însă cea mai lungă din secolul douăzeci și unu.

Eclipsa se va vedea cel mai bine în America de Nord și America de Sud, unde Luna va avea o spectaculoasă culoare sângerie. Cu toate astea, va putea fi văzută și în anumite zone din Africa și din Europa – atunci când Luna va apune, adică dimineața. Pentru mare parte din Asia și pentru întreaga Australie însă, eclipsa nu va fi vizibilă deloc.

Luna va căpăta o culoare sângerie în timpul eclipsei. Acest lucru se va întâmpla din cauza efectului Rayleigh Sccattering, în care benzile de lumină verde și violet ajung să fie filtrate prin pânza atmosferică, rămânând cele roșii, care au o lungime de undă ceva mai mare.

Deși eclipsele de Lună nu sunt vreo raritate, în fiecare an fiind între două și cinci eclipse, cea care urmează este însă ceva mai specială. Motivul? Luna va fi mai mare decât de obicei, din moment ce se va afla în punctul cel mai apropiat de Pământ din orbita sa.

Așadar, dacă nu vrei să aștepți până în mai 2021, când va avea loc următoarea eclipsă totală de Lună Sângerie, mai bine ți-ai pune o alarmă în zorii zilei de 20 ianuarie.