26 feb. 2019 | 16:20

Drona „sinucigașă” creată de Kalashnikov ar putea schimba războaiele

ACTUALITATE
Drona „sinucigașă” creată de Kalashnikov ar putea schimba războaiele

Drona a fost creată de Kalashnikov, compania rusească care a dat lumii celebra armă de asalt AK-47. Compania arată că se adaptează vremurilor și propune o abordare cel puțin interesantă.

Kalashnikov a creat o mini-dronă care poate fi folosită pentru a distruge ținte aflate la distanță. Astfel, dispozitivul poate fi ghidat să se autodistrugă pe o țintă care se află la o depărtare de până la 64 de kilometri.

Sistemul aerian de atac de precizie înaltă fără pilot a fost numit KUB-UAV și a fost prezentat la o conferință importantă pe tema apărării, în Emiratele Arabe Unite.

„Este o armă foarte precisă și eficace și foarte dificil de combătut prin folosirea sistemelor tradiționale aeriene de apărare”, a declarat Sergey Chemezov, CEO-ul companiei de stat Rostec, care controlează Kalashnikov. „Este un pas spre o formă complet nouă de luptă”, a mai adăugat acesta.

Drona poate atinge o viteză de până la 130 km/h și poate rămâne în aer până la 30 de minute. De asemenea, dispozitivul oferă trupelor de la sol o serie de avantaje în fața adversarilor, mai ales pentru că este aproape complet silențioasă și poate căra până la trei kilograme de explozibil. De asemenea, drona va fi vândută la un preț relativ mic.

Totuși, drona „sinucigașă” nu e un concept nou. ISIS a pus ideea în practică prin atașarea materialului explozibil la dronele disponibile deja în comerț și detonarea acestora deasupra trupelor sau bazelor militare ale adversarilor în timpul confruntărilor dintre orașele Mosul și Raqqa, din Irak și Siria.

Drona KUB-UAV va fi mai rapidă, mai precisă, va călători pe distanțe mai lungi și va putea transporta de două ori mai mult explozibil decât orice alt dispozitiv creat vreodată de teroriști, potrivit reprezentanților companiei Kalashnikov.

Experții se declară îngrijorați din cauza posibilității ca un asemenea dispozitiv să cadă în mâini nepotrivite. Astfel, faptul că teroriștii ar putea intra în posesia acestora pentru a le folosi în atacuri este cel mai mare motiv de îngrijorare al acestora.