06 aug. 2019 | 14:00

Donald Trump crede că social media ar putea preveni atacurile armate

ACTUALITATE
Donald Trump crede că social media ar putea preveni atacurile armate

Atacurile armate sunt o problemă majoră cu care Statele Unite se confruntă la momentul actual, iar Donald Trump crede că rețelele sociale ar putea ajuta.

Două atacuri armate au avut loc în două state din SUA, la numai câteva ore distanță unul de altul. În total, aproape 30 de persoane au murit. Acestea nu sunt nici primele, nici cele mai grave atacuri și cu siguranță nu vor fi nici ultimele. La fel pare să creadă și președintele Donald Trump, care propune o metodă destul de atipică prin care potențialii atacatori ar putea fi identificați înainte să ajungă să comită astfel de acte.

Președintele Statelor Unite vrea ca rețelele sociale precum Facebook, YouTube sau Twitter să colaboreze cu Departamentul de Justiție și cu organele de aplicare a legii pentru a încerca să detecteze din timp amenințările.

Nu e clar cum Donald Trump speră ca această măsură să aibă rezultate și, cel mai probabil, nu știe foarte bine nici el. Președintele a fost contactat pentru mai multe informații în acest sens, însă nu a oferit nicio clarificare.

De ce ideea lui Donald Trump nu ar da roade

Rețelele sociale deja au sisteme care detectează conținutul nepotrivit și violent, în special pe cel cu tentă teroristă. De asemenea, platformele notifică și autoritățile în cazul în care există amenințări credibile cu privire la viața unei persoane.

Facebook folosește inteligența artificială pentru a detecta conținutul terorist, care este apoi revizuit de moderatorii de conținut. Și în cazul YouTube, conținutul este revizuit și șters de ființe umane. În situații extreme, companiile apelează la autorități.

Deși ideea lui Donald Trump are intenții bune, aplicarea acesteia nu are neapărat foarte mult sens. „Cred că încercarea folosirii unor instrumente automate pentru a preveni atacurile armate este o idee proastă și nu ar funcționa nici pe departe la fel de bine precum oameni care au impresia că tehnologia e magică ar vrea să creadă”, spune Jeremy Gillula, director Electronic Frontier Foundation.