18 oct. 2019 | 16:16

Digitalizarea întârzie în România, dar armata SUA îți arată că e rău și la alții

ACTUALITATE
Digitalizarea întârzie în România, dar armata SUA îți arată că e rău și la alții

Trăim în vremurile în care soluțiile de cloud și de stocare digitalizate sunt întâlnite la tot pasul. Nu prea mai e vreo companie, indiferent de domeniu, care să nu recurgă la noile soluții, pentru a fi sigură că rezistă pe baricade. Noi încă mai avem celebrul dosar cu șină. Dar stai liniștit, că nu se întâmplă doar în România, ci și în SUA.

Dacă nu știai, armata americană încă folosește dischete pentru a-și stoca informațiile sensibile din domeniul nuclear. Practic, acolo sunt ținute documente și fișiere legate de dezvoltarea și testarea acestei componente de ordin militar.

Că doar nu credeai că doar Kim Jong-un, liderul nord-coreean, se joacă la butoanele tehnicii nucleare.

Pe aceste dischete s-ar primi și ordinele de la președintele SUA, dacă, să zicem, Trump s-ar trezi dimineața cu ambiții nucleare. Sistemul este unul antic, care datează din perioada în care internetul nu exista. Prin el comunică decidenții de la centrele de comandă cu cei aflați în teren. 

Se numește Strategic Automated Command and Control System, pe scurt SACCS. E, dacă vrei, echivalentul dosarului cu șină de la noi din țară, un lucru fără de care nu te poți prezenta în multe instituții publice. Ei bine, acest lucru se va schimba.

Armata americană tocmai ce a anunțat că trece la următorul nivel.

Armata SUA intră în era digitalizării

Sistemul de stocare al informațiilor din domeniul nuclear al armatei americane datează din anii ’70. Adică a rămas și acum pe dischete de opt inci. Acum, armata SUA anunță că va renunța la acest sistem și va apela la o „soluție de stocare digitală ultra-securizată”.

Poate te întrebi de ce au rămas americanii în urmă pentru atât de multă vreme. Răspunsul e simplu: pentru că acel sistem bazat pe dischete nu putea fi atacat de hackeri.

Nu poți ataca cibernetic ceva ce n-are legătură cu internetul. Acum, a fost înlocuit cu o soluție la zi.

Evident că nu există detalii despre noul sistem și nici nu se știe cine a livrat tehnologia. Asta pentru că serverele sunt ținute la secret, iar americanii nu ar vrea să afle chinezii, de exemplu, că folosesc tehnologia Amazon. Sau Google. Sau oricare alt gigant american.

În situația în care aceste lucruri s-ar afla, atunci compania respectivă ar deveni ținta numărul 1.

„Trebuie să te asiguri că niciun adversar nu poate prelua controlul asupra unei arme, pentru că ea trebuie să fie a ta și să o folosești tu când și cum vrei.”
reprezentanți Air Force, în urmă cu câțiva ani