Decizia prin care Facebook îți arată că te poate sfida pentru că face mulți bani de pe urma ta

Decizia prin care Facebook îți arată că te poate sfida pentru că face mulți bani de pe urma ta

Facebook a fost în centrul unui scandal numit Cambridge Analytica pentru că ți-a „scăpat” datele către terți. Acum, compania lui Zuckerberg a fost amendată cu o sumă care ție ți se pare uriașă, dar pentru șeful companiei e o nimica toată.

Facebook a fost investigată de autoritățile din Marea Britanie după scandalul Cambridge Analytica, iar la capătul anchetei s-a ales cu o amendă. Rețeaua de socializare trebuie să plătească nu mai puțin de 500.000 de lire sterline (ceea ce înseamnă cam 580.000 euro) pentru că a încălcat legea referitoare la protecția datelor.

Cu alte cuvinte, s-a folosit de datele tale și le-a vândut unor terți. Ulterior, acestea au fost folosite inclusiv la referendumul pentru Brexit din 2016, dar și în campania electorală pentru prezidențiale din Statele Unite.

Numai în Marea Britanie, datele a cel puțin un milion de britanici au ajuns la Cambridge Analytica și au fost folosite apoi în scopuri politice. Facebook a fost amendată acum, dar nu va contesta decizia. Putea să facă apel, dar Mark Zuckerberg a considerat că nu e necesar.

Monetizează suficient de pe urma ta, iar jumătatea aia de milion de euro e o nimica toată.

Facebook te-a sfidat pentru că are mulți bani de pe urma ta

Facebook nu a contestat decizia ceea ce înseamnă că, indirect, și-a recunoscut vina. Asta îți arată că poate face ce vrea pentru că are bani să plătească.

”Principala îngrijorare a ICO a fost că date despre cetăţeni ai Regatului Unit au fost expuse unui risc grav de prejudicii. Protecţia informaţiilor personale şi a intimităţii are o importanţă fundamentală. Suntem bucuroşi să aflăm că Facebook a luat şi va continua să ia măsuri semnificative pentru a se conforma principiilor fundamentale ale protecţiei datelor”, susțin autoritățile din Marea Britanie, care au amendat Facebook.

De notat că amenda primită de Facebook putea fi mult mai mare dacă faptele erau comise după intrarea în vigoare a regulamentului GDPR. În acel caz, compania lui Zuckerberg putea fi amendată cu până la 4% din cifra de afaceri.  Și chiar și așa ar fi scăpat ieftin.

Firma de consultanță Cambridge Analytica e bănuită că a avut un rol extrem de important la referendumul pentru Brexit din 2016. A „obținut” date despre milioane de utilizatori Facebook, fără permisiunea acestora. Ulterior, aceasta a lucrat pentru Donald Trump în campania pentru alegerile prezidențiale în urma cărora fostul om de afaceri a devenit președinte.

Citește și: