De ce vrea Huawei să deschidă prima fabrică din Europa lângă România
Huawei e în mijlocul unui scandal internațional din cauza acuzațiilor de spionaj. Puși la zid de americani, chinezii își îndreaptă atenția către Europa.
Huawei e o companie prezentă în mai multe țări din Europa. A investit masiv pentru a-și promova serviciile și a câștigat ceva contracte de-a lungul timpului. Este, după spusele multora, singura companie care poate asigura echipamentele pentru implementarea noii tehnologii 5G.
Numai că numele companiei e direct asociat cu Guvernul de la Beijing. Chinezii sunt acuzați că, prin intermediul echipamentelor lor, spionează în favoarea autorităților chineze. E motivul pentru care multe țări ezită să colaboreze cu Huawei pe 5G.
Chinezii insistă, însă, prin tot felul de metode. Și ar vrea să-și deschidă prima fabrică din afara Chinei în Europa. Și nu oriunde, ci chiar lângă România.
Unde vrea Huawei să deschidă prima fabrică din Europa
Țara care este în cărți pentru a găzdui prima fabrică Huawei din Europa este Ungaria. Da, exact acea Ungarie al cărui Guvern e condus de premierul Viktor Orban. Informația e prezentată de jurnaliștii de la Budapest Business Journal.
„Fabrica ar produce echipamente pentru, printre altele, rețelele de telecomunicații prin cablu și rețele mobile. Suntem deja aici și, de fapt, avem aici Centrul nostru de aprovizionare europeană de mai bine de zece ani. Pe măsură ce afacerea noastră europeană se va extinde, Ungaria va juca cu siguranță un rol important în acest sens””, a declarat Vu Pi-jiang, șeful Huawei din Ungaria.
Cât despre acuzațiile de spionaj, șeful Huawei susține că acestea sunt nefondate.
„China nu are o lege are să oblige companiilor să furnizeze informaţii. În viitor, chiar dacă acest lucru ar fi să se întâmple, vom refuza acest gen de solicitări”
Cum au pompat chinezii bani în Europa
Huawei a căutat să aibă o prezență strategică în Europa și a investit masiv pentru a câștiga încrederea. La începutul lunii noiembrie, chinezii anunțau un volum global de investiţii de 40 de miliarde de dolari pe următorii cinci ani.
Strategia e aceeași și în România. Pe lângă donații și alte acte de caritate, Huawei și-a deschis sediu la București și așteaptă licitația de anul viitor pentru licențele 5G. România, însă, se consultă cu partenerii internaționali atunci când la nivel mondial sunt semne de întrebare legate de corectitudinea politică a unei companii.
Așa este și cu Huawei, cel mai mare producător de echipamente 5G. SUA au transmis un avertisment și au insistat că chinezii spionează prin intermediul rețelisticii.
Ar fi, așadar, o problemă de securitate națională – să lași infrastructura telecom pe mâna unei companii care are în spate Guvernul de la Beijing. Problema cu 5G și Huawei a fost discutată și la summit-ul NATO din Londra.
Deocamdată, autoritățile de la București n-au luat o decizie în cazul companiei chineze, dar lucrurile s-ar putea tranșa anul viitor.