De ce tehnologia care-ți citește gândurile ar trebui să-ți dea fiori
Elon Musk prezenta, prin vară, un nou proiect revoluționar chiar și pentru vremurile pe care le trăim. Pe scurt, miliardarul vrea să-ți conecteze mintea la un computer. Ceea ce vrea Musk e doar o mică parte din ceea ce înseamnă tehnologia care-ți citește gândurile. Și n-ar fi rău să fii un pic pregătit pentru acel moment, care nu pare foarte îndepărtat.
Se vorbește de mai multă vreme de tehnologia care citește gândurile oamenilor. Pe scurt, informațiile pe care tu le deții, trăirile și emoțiile ar putea fi stocate în format digital. Așa cum îți accesezi acum mailul, vei putea poate să-ți accesezi și anumite amintiri și experiențe din trecut.
Dacă ți se pare că sună de speriat, ei bine…chiar așa și este. Dar nu suntem departe de acel moment. Chiar și acum, la un nivel incipient, tehnologia ne permite să ne transpunem, într-o mică măsură, gândurile în formă digitală. Sunt sistemele care funcționează ca o interfață creier-computer, mașinăriile care, de exemplu, le ajută pe persoanele cu dizabilități să-și miște o mână sau un picior, de multe ori prin intermediul unei proteze digitale.
Dar asta e doar începutul.
Tehnologia care-ți citește gândurile, mai aproape decât crezi
Tehnologia care-ți citește gândurile, la fel ca orice alt sistem, are la bază o programare hardware. Ceea ce înseamnă că, oricât de sigură ar fi, tot există riscul ca aceste date să ajungă la altcineva.
Computerele interfață-creier din prezent nu sunt atât de sofisticate. Dar pe măsură de algoritmii se dezvoltă și procesele devin mai complexe, aceste computere ar putea citi și gândurile oamenilor, nu doar anumite comenzi ale creierului.
Și aici sunt două paliere de dezvoltare: invaziv și non-invaziv. Sisteme non-invazive citesc semnalele creierului direct prin scalp, așa cum tehnologia din spitale o face acum în cazul pacienților care prezintă semne de epilepsie, de exemplu.
Sistemele invazive, pe de altă parte, implică un contact direct între creier și electrozi. Se folosesc, la nivel experimental, în cazul persoanelor care au diverse paralizii sau care și-au pierdut anumite simțuri. E o idee pe care marșează și Elon Musk, cu proiectul său Neuralink.
Miliardarul susținea că procesul nu ar fi unul foarte complicat și că ar implica doar o gaură la o adâncime de doi milimetri în craniul utilizatorului. Cipul urmează să fie wireless.
„Citirea” minții umane cu ajutorul noilor tehnologii nu e atât de departe. Indiferent dacă acest sistem va fi sau nu invaziv, testele sunt într-o fază accelerată. Dacă ar fi să analizăm proiectul lui Elon Musk, de pildă, ar fi bine să știi că acesta a fost deja testat cu succes pe maimuțe.
Așadar, o primată a reușit să controleze un computer doar cu ajutorul minții. Dar nu există riscul ca efectul să fie și invers? Schimburile de date se pot face din ambele direcții. Ce se va întâmpla dacă și computerul preia controlul asupra creierului? Poate i se vor cere lui Elon Musk explicații la acea vreme.