20 sept. 2019 | 13:03

De ce nu funcționează Dexonline: „Ne simțim datori să participăm la grevă”

ACTUALITATE
De ce nu funcționează Dexonline:

Dacă ai nevoie de ceva de la Dexonline azi, ia o pauză. Ei bine, nu-i o problemă cu site-ul, iar gestul de-a trage platforma pe dreapta este unul cât se poate de nobil. Administratorii acesteia au explicat de ce fac asta.

„Pe 20 septembrie 2019 dexonline participă la greva climatică globală. Scopul grevei este să atragă atenția lumii (atât guvernelor, cât și populației) că schimbările climatice sunt o problemă reală și urgentă”, așa explică administratorii platformei decizia de-a lua o pauză azi.

Poate crezi că nu e cazul, că nu are cum Dexonline să schimbe ceva, dar există un argument cu care nu te poți pune. Ți-l dau chiar administratorii. „O mare parte din vizitatorii noștri sunt elevi și studenți. Ei vor moșteni, fără vină, o țară și o planetă secătuite de negativismul și de iresponsabilitatea noastră. Față de ei ne simțim datori să participăm la această grevă, să ne închidem porțile pentru o zi și să lipim pe ele acest mesaj.”

Dexonline oferă azi cea mai importantă definiție: ce e schimbarea climatică?

Suntem în plină transformare a planetei și nu-i deloc bine. Temperatura globală crește și, indiferent cât te plângi tu că ți-e frig, poluarea există și nu e mai deloc redusă. La nivel mondial e și o mișcare de protest față de lipsa de acțiune din partea guvernelor lumii.

Dexonline te-a obișnuit cu definiții pentru tot felul de cuvinte. Acum e timpul să găsești răspunsul la o întrebare mai importantă: ce e schimbarea climatică? Și, mai ales, de ce nu trebuie să continue?

Dexonline are, pe scurt, explicația:

„Clima Pământului a variat mult de-a lungul istoriei sale de miliarde de ani. Totuși, variațiile din prezent au un ritm mult mai rapid decât episoadele din trecut. Majoritatea covârșitoare a oamenilor de știință cred că schimbările din prezent sunt cauzate de activități omenești:

  • Emisiile de gaze cu efect de seră (bioxidul de carbon, CO2, dar și metanul și altele) cauzate de industrie și de agricultură schimbă planeta noastră, singura casă pe care o avem, amenințând să o facă incompatibilă cu civilizația omenească
  • Defrișările în masă împiedică pădurile să absoarbă bioxidul de carbon din atmosferă și afectează grav ecosistemele (de remarcat că națiunile s-au angajat în 2014 să înjumătățească defrișările pînă în 2020, dar ele continuă să crească)
  • Creșterea populației se corelează cu distrugerea mediului. Mai mulți oameni emit mai multe gaze cu efect de seră, consumă mai multe resurse și mai mult spațiu”

Sub titlul deloc prea dramatic „Casa noastră arde”, Dexonline oferă câteva statistici de care trebuie să ții cont. Le poți găsi pe prima pagină a platformei.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele