Adevărul despre viralul cu Jumbo care ar vinde produse obscene sau ciudate

Adevărul despre viralul cu Jumbo care ar vinde produse obscene sau ciudate

Râde internetul românesc în hohote când vede produsele de pe site-ul Jumbo. Adică cum adică (sic!) „Plm Cântăreț Armonios”? Pare ireal, pentru că așa e. Am cercetat un pic situația, ca să nu dai mai departe ceva cu iz de fake news și furt de identitate.

Jumbo este unul dintre cele mai populare magazine de decorațiuni și jucării din România. Recent a ajuns subiect de glume pe internet. Dar situația e mai complicată de atât.

Jumbo este un retailer din Grecia care a ajuns pe piața românească în 2013. În prezent, are 13 magazine în mai multe orașe mari din țară. Și n-are niciun site – funcțional sau de pe care să comanzi produse.

Pe Facebook a apărut o serie de screenshot-uri de pe jumboromania.ro, ceea ce părea a fi site-ul online al retailerului grec. Aici, utilizatorii au găsit produse pe care magazinul le comercializează, numai că denumirile acestora au ieșit în evidență. Cele mai multe dintre ele fie nu aveau sens, fie conțineau chiar cuvinte obscene.

Cel mai probabil, situația a fost cauzată de un soft de traducere automată de tipul Google Translate. Astfel, administratorii site-ului jumboromania.ro au folosit traducerea automată din greacă pentru a pune denumirile în limba română.

Rezultatele au devenit subiect de viral pe internet. Și aveau potențial, cu nume ca „Ventilator Decorativ Pentru Spânzurare”, „Varză de Fasole Cintronella” sau „Papuci Pentru Bărbați Talpă Gri Cu Brânză”.

Dintre toate se remarcă „Lumanari Fuchsia White Pula Ziua De Nastere 10 Cm”. Produsul l-am găsit pe site-ul oficial din Grecia al magazinului. E în greacă site-ul, așa că am apelat la Google Translate și am scos frumusețea asta de traducere.

jumbo grecia lumanari
Lumânările de pe site-ul Jumbo din Grecia, cel oficial, dar cu traducere din greacă în română prin Google Translate

Poți vedea câteva dintre ele aici

Site-ul care-și asumă identitatea Jumbo a remediat situația acum. Denumirile produselor comercializate au revenit la normal.

Situația e mai complicată, iar Jumbo explică

În urma unei cercetări mai atente, am aflat că, de fapt, jumboromania.ro nu este site-ul oficial al retailerului grec. În schimb, este o altă firmă care a „împrumutat” numele și oarecum identitatea vizuală a magazinului din Grecia pentru a comercializa produse. Numele este același, iar logo-ul folosit este puțin diferit decât cel pe care Jumbo îl folosește, numai că, la o primă vedere, diferențele nu sunt foarte sesizabile.

Până acum, retailerul grec nu a reușit să scoată de pe piață site-ul care le copiază identitatea.

„Site-ul jumboromania.ro nu are nicio legătură cu lanțul de magazine Jumbo prezent în România prin mai multe reprezentanțe fizice. Facem toate demersurile pentru a vedea cine este în spatele lui și să clarificăm situația.”
Oana Cociș, reprezentant legal Jumbo, pentru PLAYTECH

În esență, sunt două companii diferite. Numele firmei din România este JUMBO EC.R SRL, în timp ce site-ul jumboromania.ro este administrat de o firmă cu numele SC JumboRomania SRL.

De altfel, compania din Grecia nici nu are un magazin online în România. Potrivit unui articol de pe Profit.ro, Jumbo nu avea în octombrie un magazin online la noi în țară. Ar urma să deschidă unul până la finalul lui 2020. În Grecia, site-ul e e-jumbo.gr și e foarte probabil să vină sub aceeași formă și în România. Dar, deocamdată, site-ul jumboromania.ro nu are treabă cu magazinul.

Care sunt pericolele traducerii automate

Jumbo Romania produse site

Traducerea automată aduce cu sine o serie de riscuri. Jumboromania.ro ar putea experimenta la prima mână problemele pe care folosirea unui asemenea instrument le aduce.

De multe ori, Google Translate sau alte soft-uri de acest gen nu fac o treabă foarte bună. Astfel, te poți trezi foarte des cu traduceri care nu au sens sau înseamnă cu totul altceva decât textul original. Iar când aceste texte ajung în online, dar nu trec în prealabil printr-o verificare umană, rezultatele ar putea dăuna.

Acum că Jumbo a ajuns în vizorul publicului pentru ceva ce n-a făcut, e posibil ca lucrurile să se miște mai rapid și site-ul care-i copiază identitatea să fie dat jos curând.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: