De ce arăți diferit în oglindă față de cum arăți în poze
Probabil ai observat și tu că felul în care arăți într-un selfie diferă foarte mult de felul în care arăți atunci când te uiți în oglindă. Care este explicația?
De multe ori oglinda te arată mult mai bine decât o fac selfie-urile, iar cei de la Gizmodo sintetizează într-un mod amuzant esența: ochii, creierul, oglinda și camera foto conspiră pentru a-ți sabota stima de sine. Dar să le luăm pe rând:
Specialiștii explică că într-adevăr televizorul te face să pari mai gras cu cinci kilograme. Iar acest fenomen se întâmplă în special în cazul televizoarelor vechi care aveau o curbură convexă.
Însă, se pare că același lucru este valabil și în cazul camerelor foto. Asta pentru că majoritatea au în dotare obiective capabile să ajusteze lățimea feței, cu scopul de a surprinde o imagine în perspectivă cu zoom redus sau de a focaliza pe un anumit punct, prin amplificarea zoom-ului. În ambele situații, obiectivul camerei îți poate modifica chipul.
„Obiectivul de unghi larg surprinde, evident, imagini cu unghiuri foarte largi. Câmpul de vedere al unei fotografii de unghi larg este foarte extins, chiar mai extins decât câmpul de vedere al ochilor noştri. Obiectivele de acest tip creează un efect similar cu ochiul unui peşte (fisheye effect), în sensul că mijlocul imaginii este „umflat”, în timp ce marginile sunt întinse. Totuși, în aceste cazuri, efectul e destul de evident, așa că nu te poate induce în eroare atât de ușor”, au declarat specialiștii.
Cât despre camerele foto ale telefoanelor, se pare că acestea te fac să arăți mult mai bine, mai chiar decât arăți în realitate. Drept urmare, oamenii care arată mai bine pe Internet și nu atât de bine în realitate nu sunt neapărat vinovați pentru asta: poate pur și simplu au telefoane care le flatează trăsăturile și se pozează din unghiuri bune. Toată lumea știe că o fotografie făcută de jos te va face să pari mai înalt și mai suplu, de pildă.
Nu în ultimul rând, și oglinzile au partea lor de vină în ceea ce privește felul în care te percepi. De exemplu, asimetria normală a feței, care, în oglindă, nu te deranjează atât de tare, mai ales pentru că ești obișnuit cu ea.