Dacia, cifră de afaceri uriașă. Cum e să faci business în România și cine sunt investitorii de top

Dacia, cifră de afaceri uriașă. Cum e să faci business în România și cine sunt investitorii de top

Dacia arată, de fiecare dată când are ocazia, că este un brand de top al României. Numele constructorului auto autohton e menționat pe primul loc la cifra de afaceri, într-un top care analizează mediul de business din Români.a

De aproximativ 30 de ani, România a scăpat de comunism și a trecut de la economia de stat la cea privată. Încet, dar sigur, și-au făcut apariția firme românești mai mici sau mai mari, gata să arate că pot rezista într-o societate capitalistă. Unele au reușit, altele nu. Dar după anii 2000, în special, și-au făcut apariția și investitorii străini.

Au adus bani mulți în România și asta s-a văzut. Potrivit celor de la KeysFin, bilanțul ultimului deceniu de business în România arată un progres important al economiei locale, din perspectiva companiilor private.

Cine sunt investitorii de top și cum arată bilanțul Dacia

Potrivit studiului, cifra de afaceri însumată a companiilor nefinanciare din România a crescut cu peste 71% în perioada 2009-2018. Astfel, a depășit 1.450 de miliarde de lei anul trecut. Pentru anul în curs se estimează o valoare de aproximativ 1.528 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 5% de la an la an (2019 raportat la 2018).

Studiul KeysFin include cele 673.000 companii nefinanciare existente în 2018 în România, ale căror rezultate au fost analizate în funcție de mai mulți indicatori cheie precum: cifră de afaceri, profitabilitate, lichiditate, forța de muncă sau gradul de îndatorare.

Din acest total, doar 658 de companii sunt gigant, adică au o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro. Iar cel mai bine o duce comerțul.

  • Comerț –  o cifră de afaceri de 564 miliarde de lei (38,9% din total)
  • Industria prelucrătoare – 384 miliarde de lei (26,4% din total)
  • Transportul & depozitarea – 88,7 miliarde de lei (6,1%)
  • Construcțiile – 78,7 miliarde de lei (5,4%)
  • Energia și gazele – 60,3 miliarde de lei (4,1%).

Ce companii prosperă în România

Cele mai importante cinci sectoare ale economiei românești au înregistrat o cifră de afaceri cumulată de 1.176 miliarde de lei, care a reprezentat 81% din total în 2018. Iar Dacia conduce detașat acest top.

AUTOMOBILE DACIA SA se menține pe primul loc și în 2018, cu o cifră de afaceri de 24,7 miliarde de lei (1,7% din total).

Printre cele mai importante companii românești se mai numără OMV și OMV PETROM SA, ROMPETROL, KAUFLAND ROMÂNIA SRL, FORD, BRITISH AMERICAN TOBACCO ROMÂNIA SRL, LIDL DISCOUNT SRL și LUKOIL ROMÂNIA.

Dintre investitorii care aleg România drept destinație de investiții se remarcă cei din Italia, Cipru și Franța, mai arată studiul KeysFin.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: